fbpx

Acne rug

Acne op de rug kan een bron van frustratie en ongemak zijn. Veel mensen die last hebben van acne op de rug schamen zich ervoor. Ze verstoppen hun puistjes door bij warm weer altijd een T-shirt te dragen of ze gaan niet zwemmen uit angst dat anderen de acne op hun rug zien. Weet in ieder geval dat je niet de enige bent die last van acne op deze plek heeft. Het goede nieuws is ook dat er wat aan te doen is. Hopelijk kan ik je op deze pagina helpen en wat handvaten geven. 

acne-rug

Acne op de rug en schouders, ook wel bekend als ‘bacne’, komt veel voor bij jongeren, maar ook bij volwassenen. Bij de meeste mensen worden de acneklachten minder na hun 25ste. In sommige gevallen hebben mensen er op latere leeftijd ook nog steeds last van. Vaak is dat bij vrouwen het geval. Dat kan komen door hormonale schommelingen. Mocht je gevoelig zijn om acne te ontwikkelen kan het in een bepaalde periode ineens opvlammen en na een aantal weken of soms maanden ook weer uitdoven. De acne kenmerkt zich door mee-eters, rode bultjes en/of ontstekingen. Bij sommige mensen zie je door het reliëf aan het oppervlakte van de huid dat zij in het verleden acne hebben gehad. Dit worden acnelittekens genoemd. 

Wat veroorzaakt acne op de rug?

Puistjes op de rug kunnen dezelfde oorzaak hebben als acne in het gezicht. Ze ontstaan door een combinatie van factoren, waaronder overmatige talgproductie, verstopte poriën, overmaat van bacteriën waardoor ontstekingen ontstaan. Daarnaast kunnen hormoonschommelingen, stress, voeding (producten met veel suiker of zuivel) of medicatie een rol spelen. Lees hier meer over de oorzaak van acne. 

Verschil acne in het gezicht en op de rug

Er bestaan een aantal verschillen tussen acne in het gezicht en op de rug. De huid op je rug is ten eerste vrij dik. Daardoor kan deze huid sterkere behandelingen aan dan op je gezicht, zoals exfoliaten (zuren) en scrub. Daarnaast bevinden de grootste talgklieren zich op je rug, waardoor het risico van de overproductie van talg hier hoger is dan op andere plekken op je lichaam. 

Hoe kan acne op de rug behandeld worden?

Acne op de rug is vaak lastig te bestrijden. Je kunt zelf moeilijker bij je rug, waardoor het verzorgen en wassen van je rug lastig is. Belangrijk is om je huid schoon te houden en regelmatig te scrubben. Een professionele behandeling kan een goede aanvulling zijn op je dagelijkse huidverzorging. Een huidtherapeut kan de huid op de juiste manier reinigen en daarnaast een speciale peeling aanbrengen, die ontstekingen remt en preventief werkt op de nieuwe vorming van mee-eters en puistjes. 

Effectieve behandelingen voor acne op de rug

 • Thuisproducten: scrubben of producten met ingrediënten zoals benzoylperoxide (spot treatment) of salicylcuzuur kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. De Micro Super Scrub en de Clear Skin Toner is bijvoorbeeld fijn in gebruik voor de rug. 
 • Chemische peelings: peelings met zuren zoals glycolzuur of salicylzuur kunnen overtollige dode huidcellen verwijderen en hierdoor nieuwe verstoppingen voorkomen.
 • Licht- en lasertherapie: laserbehandelingen kunnen worden gebruikt om de bacteriën die acne veroorzaken te doden en ontstekingen te verminderen.
 • Dieptereiniging: regelmatige reinigingen bij een huidtherapeut kunnen helpen om verstopte poriën te verwijderen en de huid te zuiveren.
 • Medicatie: in sommige gevallen kunnen antibiotica of isotretinoïne worden voorgeschreven om ernstige acne op de rug te behandelen.

Wat te doen tegen acne op de rug: tips voor thuis

Naast de behandelingen is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om acne op de rug te voorkomen of te verzorgen.

 • Knijp puistjes of mee-eters op je rug niet zelf uit.

Naast dat je je nek bijna verdraait, krijg je negen van de tien puistjes niet goed uitgeknepen. Je kunt er simpelweg niet bij. Bovendien is de huid op de rug dik. In plaats van dat je huid mooier wordt, maak je schade, waardoor een puistje een nog grotere ontsteking wordt. Krabben zorgt voor een nieuwe beschadiging van de huid en daardoor geneest de huid niet goed. Dit kan zorgen voor pigmentvlekjes of acnelittekens

 • Reinigen en exfoliëren.

Was je rug dagelijks met een milde reiniger om overtollig talg, vuil en bacteriën te verwijderen. Dit kan door middel van een borstel of spons (vervang deze dan regelmatig) of vraag eventueel hulp van iemand indien mogelijk. Je rug met alleen water wassen is meestal niet genoeg om talg (vette stof) te verwijderen. Let erop dat je geen uitdrogende producten gebruikt. Goede ingrediënten zijn salicylzuur of glycolzuur. Op de verpakking van het product staat vermeld of deze ingrediënten in het product zitten. Hoogwaardige producten die je bij Skin Power kunt kopen zijn de Micro Super Scrub of de Clear Skin toner.

 • Gebruik een hydraterende bodylotion op waterbasis. 

Smeer je huid na het reinigen in met een hydraterende bodylotion. Dan droogt je huid niet uit. Dit is belangrijk omdat je huid anders meer talg gaat produceren en onzuiverheden kunnen ontstaan. Let er wel op dat het geen vette of oliehoudende bodylotion is. Deze producten kunnen namelijk puistjes op de rug verergeren of veroorzaken. Vette producten kunnen zorgen voor het afsluiten van de huid met als gevolg verstopte poriën en ontstekingen. Gebruik daarom een bodylotion op waterbasis.

 • Draag losse kleding van natuurlijke materialen. 

Vermijd strakke kleding die wrijving kan veroorzaken. Kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen en zijde, zijn zachter voor je huid en ademen beter. Bij synthetische stoffen wordt hitte en het zweet op je huid vastgehouden. Dit kan zorgen voor irritatie.

 • Kleding wassen.

Was je kleding nadat je het hebt gedragen. Vooral na het sporten of als je veel gezweet hebt is het belangrijk om je kleding snel uit te trekken, zodat het niet te lang aan je huid kleeft. Het beste is om direct te douchen en je huid weer te reinigen en te verzorgen. 

 • Gezonde voeding.

Kijk eens kritisch naar je voedingspatroon en de hoeveelheid suikers (koolhydraten) en zuivel/eiwitten je binnen krijgt. Misschien kun je een tijdje minderen of bepaalde producten zelfs vermijden. 

Behandelmogelijkheden bij Acne op de rug

Bij Skin Power help ik graag de acne op je rug onder controle te krijgen. 

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken welke oorzaken mogelijk betrokken zijn bij de acneklachten. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt, welke is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. De behandelingen en adviezen zijn erop gericht om de acne te verminderen en deze minder op te laten vallen. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl