fbpx

Acne | Jeugdpuistjes

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem. Hoewel acne vaak geassocieerd wordt met de puberteit kunnen mensen ook op latere leeftijd last krijgen van acne. Niemand lijkt immuun voor de ongemakken en frustraties die deze aandoening met zich meebrengt.

Als huidtherapeute kijk ik tijdens het intakegesprek niet alleen naar de huid maar ook naar de persoonlijke situatie van de cliënt. Dat is belangrijk omdat er verschillende oorzaken zijn, zoals leefstijl, voeding of hormonale factoren, die invloed hebben op acne. Op deze manier kijken we naar een passende oplossing, effectieve tips en de behandeling van acne.

acne-onzuiverheden

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgklier in de huid. Dit uit zich in mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen. Talgklieren bevinden zich overal op de huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Acne kan dan ook voorkomen op alle plaatsen van het lichaam, zoals op de rug, schouders en in het gezicht. De huidaandoening is onschuldig en vrijwel iedereen zal er in zijn leven mee te maken krijgen. Bij de een zijn het enkele puistjes. Bij de ander zijn er veel symptomen zichtbaar die als zeer storend worden ervaren. Mensen met veel acne voelen zich daardoor vaak onzeker.   

Symptomen van acne

Acne herken je aan de aanwezigheid van mee-eters, rode bultjes en puistjes op de huid.

Een toename aan talgproductie of overmatige dode huidcellen kunnen leiden tot de vorming van mee-eters oftewel comedonen. Mee-eters manifesteren zich als zwarte open poriën of witte gesloten bultjes. Wanneer de Cutibacterium acnes bacterie (C. Acnes), een veel voorkomende bacterie op de huid, zich hierbij voegt kan dit leiden tot een ontsteking. Deze ontsteking herken je aan  witte etterachtige puistjes, ook wel pustels genoemd. In een later stadium kunnen ook acnelittekens ontstaan.

Hoe ontstaat acne?

De ontstaanswijze van acne is complex en wordt vaak beïnvloed door verschillende factoren. Op de huid zien wij de volgende factoren:

  1. Verhoogde talgproductie.
    • Overmatig talg kan poriën verstoppen, wat leidt tot de vorming van mee-eters en puistjes.
  2. Opstapeling van dode huidcellen.
    • Normaal gesproken vernieuwt de huid zich constant. Oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. Wanneer dit proces verstoord raakt, kunnen dode huidcellen zich ophopen en de poriën verstoppen. Dat bevordert het ontstaan van acne.
  3. Afsluiting van het talgklierkanaal.
    • Wanneer het talg niet vrij door de porie kan worden afgevoerd, kan dit leiden tot de vorming van gesloten mee-eters. Deze herken ja als witte bultjes op de huid. Echter anders dan milia. 
  4. Aanwezigheid van de Cutibacterium acnes bacterie.
    • Een belangrijke speler in de acne-ontwikkeling is de aanwezigheid van de Cutibacterium acnes in de talgklieren, voorheen bekend als de Propionibacterium acnes. Deze bacterie gedijt in de talgrijke omgeving en veroorzaakt ontstekingen, wat leidt tot de vorming van rode, pijnlijke puistjes.

Naast deze directe oorzaken kunnen diverse andere factoren ook een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van acne. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hormonale factoren
  • Erfelijkheid
  • Stress
  • Voeding
  • Leefstijl
  • Verkeerde of afsluitende cosmetica
  • Medicatie, zoals steroïden of hormonale anticonceptie.

De verschillende typen acne:

  • Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Dit is de meest voorkomende vorm. Jeugdpuistjes ontstaan door een hormonale schommeling in het lichaam. Meestal ontstaat dit in de puberteit. Het lichaam produceert te veel talg, waardoor talgklieren verstoppen.
  • Acne Tarda is een vorm die zich voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Deze acne is vaak rondom de mond, op de wangen of kaaklijn zichtbaar. Hormonen, stress en krabben lijken een rol te spelen. Lees hier meer over hormonale acne.
  • Acne comedonica. Bij deze vorm zijn er met name mee-eters op de huid aanwezig. Er is geen sprake van een ontstoken huid. Je herkent de huidaandoening aan de zwarte en witte puntjes op de huid.
  • Acne Inversa (hidradenitis suppurative) is een chronische vorm met grote mee-eters en ontstoken haarzakjes die voornamelijk in de oksels of liezen voorkomen. Deze vorm van acne kan pijnlijk zijn. Er is vaak een verband met leefstijl, zoals roken en overgewicht.
  • Acne excoriée – krabacne. Het dwangmatig of onbewust krabben aan de huid komt vaker voor bij vrouwen. Het krabben verergert het huidbeeld, doordat er wondjes, pigmentvlekjes en littekens zichtbaar zijn. Schaamte speelt hierbij een rol.
  • Acne conglobata – ernstige puisten. Bij deze vorm zijn de talgklieren heftig ontstoken. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels die met pus gevuld zijn. Deze vorm van acne wordt bij de dermatoloog behandeld. Na genezing blijven vaak littekens achter.
  • Acne milia oftewel gerstekorrels. Gerstekorrels zijn witte, harde bultjes vlak onder de huid. Ze ontstaan door een verstopping van talg- en zweetklieren. Ze komen in het gezicht voor en ontstaan vooral rondom de ogen en op het ooglid.

Behandeling van acne

Een standaardbehandeling voor acne bestaat helaas niet. Iedere huid is anders en door de diverse typen acne is daarom maatwerk vereist. Acne waarbij bijvoorbeeld mee-eters op de voorgrond staan vereist een andere aanpak dan een acne met diepe ontstekingen. Samen met jou kijken we wat de beste aanpak is in jouw situatie. Lees hier meer over de behandeling van acne

Behandelmogelijkheden acne

Skin Power in Woerden biedt  jou effectieve behandelingen voor acne, eventueel in samenwerking met een huisarts of dermatoloog.

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken welke oorzaken mogelijk betrokken zijn. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt, die afgestemd is op jouw huidklacht en conditie. De behandelingen en adviezen zijn erop gericht om de acne te bestrijden, verminderen en onder controle te krijgen.

 

Lees hier alvast wat praktische tips tegen acne

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl