fbpx

Acne | Jeugdpuistjes

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem bij de mens. Hoewel acne vaak geassocieerd wordt met de puberteit kunnen mensen ook op latere leeftijd last krijgen, niemand lijkt immuun voor de ongemakken en frustraties die deze aandoening met zich meebrengt.

Onze huidtherapeute kijkt tijdens het intakegesprek ook naar de persoonlijke situatie van de cliënt, omdat er verschillende oorzaken zijn, zoals leefstijl, voeding of hormonale factoren. Op deze manier kan er gezamenlijk gezocht worden naar een passende oplossing, effectieve tips en behandeling van acne.

acne-onzuiverheden

Acne is een ontsteking van de talgklier in de huid. Dit uit zich in mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen. Talgklieren bevinden zich overal op de huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Acne kan dan ook voorkomen op alle plaatsen, zoals op de rug, schouders en in het gezicht. De huidaandoening is onschuldig en vrijwel iedereen zal er in zijn leven mee te maken krijgen. Bij de een zijn het enkele puistjes, bij de ander zijn er veel symptomen zichtbaar die als zeer storend worden ervaren.    

Symptomen van acne

Acne wordt op de huid herkend door de aanwezigheid van mee-eters, rode bultjes, puistjes.

De symptomen ontwikkelen zich als volgt. Door een toename aan talgproductie of overmatige dode huidcellen, kunnen leiden tot de vorming van mee-eters oftewel comedonen. Mee-eters manifesteren zich als zwarte open poriën of witte gesloten bultjes. Wanneer de Cutibacterium acnes bacterie zich hierbij voegt kan dit leiden tot een ontsteking, ook wel bekend als witte etterachtige puistjes of pustels. In een later stadium kunnen ook acnelitteken ontstaan.

Hoe ontstaat acne?

De ontstaanswijze van acne is complex en wordt vaak beïnvloed door verschillende factoren. Op de huid zien wij de volgende factoren:

 1. Verhoogde talgproductie.
  • Overmatig talg kan poriën verstoppen, wat leidt tot de vorming van mee-eters en puistjes.
 2. Opstapeling van dode huidcellen.
  • Normaal gesproken vernieuwt de huid zich constant, waarbij oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. Wanneer dit proces verstoord raakt, kunnen dode huidcellen zich ophopen en de poriën verstoppen, wat het ontstaan van acne bevordert.
 3. Afsluiting van het talgklierkanaal.
  • Wanneer het talg niet vrij door de porie kan worden afgevoerd, kan dit leiden tot de vorming van gesloten mee-eters.
 4. Aanwezigheid van de C. Acnes bacterie.
  • Een belangrijke speler in de acne-ontwikkeling is de aanwezigheid van de Cutibacterium acnes in de talgklieren, voorheen bekend als de Propionibacterium acnes. Deze bacterie gedijt in de talgrijke omgeving en veroorzaakt ontstekingen, wat leidt tot de vorming van rode, pijnlijke puistjes.

Naast deze directe oorzaken kunnen diverse factoren ook een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van acne, zoals:

 • Hormonale factoren
 • Erfelijkheid
 • Stress
 • Voeding
 • Leefstijl
 • Verkeerde of afsluitende cosmetica
 • Medicatie, zoals steroïden of hormonale anticonceptie.
De verschillende typen acne:
 • Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Dit is de meest voorkomende vorm. Jeugdpuistjes ontstaan door een hormonale schommeling in het lichaam. Meestal ontstaat dit in de puberteit. Het lichaam produceert te veel talg, waardoor talgklieren verstoppen.
 • Acne Tarda is een vorm dat zich voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Het is vaker rondom de mond, op de wangen of kaaklijn zichtbaar. Hormonen, stress en zelfmanipulatie lijken een rol te spelen.
 • Acne comedonica. Bij deze vorm zijn er met name mee-eters op de huid aanwezig. Er is geen sprake van een ontstoken huid. Je herkent de huidaandoening aan de zwarte en witte puntjes op de huid.
 • Acne Inversa (hidradenitis suppurative) is een chronische vorm met grote mee-eters en ontstoken haarzakjes die voornamelijk in de oksels of liezen voorkomen. Deze vorm kan pijnlijk zijn. Er is vaak een verband met leefstijl, zoals roken en overgewicht.
 • Acne excoriée – krabacne. Het dwangmatig of onbewust krabben aan de huid komt vaker voor bij vrouwen. Het verergert het huidbeeld, doordat er wondjes, pigmentvlekjes en littekens zichtbaar zijn. Schaamte speelt hierbij een rol.
 • Acne conglobata – ernstige puisten. Bij deze vorm zijn de talgklieren heftig ontstoken. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels die met pus gevuld zijn. Deze vorm wordt bij de dermatoloog behandeld. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.
 • Acne milia oftewel gerstekorrels. Gerstekorrels zijn witte, harde bultjes vlak onder de huid. Dit ontstaat door een verstopping van talg- en zweetklieren. Ze komen in het gezicht voor en ontstaan vooral rondom de ogen en op het ooglid.

Behandelmogelijkheden acne

Bij Skin Power in Woerden bieden wij effectieve behandelingen voor acne, eventueel in samenwerking met een huisarts of dermatoloog.

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken welke oorzaken mogelijk betrokken zijn. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan op maat gemaakt, welke afgestemd is op jouw huidklacht en conditie. De behandelingen en adviezen zijn erop gericht om de acne te bestrijden, verminderen en onder controle te krijgen.

Lees hier alvast wat praktische tips

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl