fbpx
Antioxidanten

Antioxidanten

Antioxidanten!

Antioxidanten zijn onmisbaar in je huidverzorgingsroutine! Het zijn wetenschappelijk onderzochte ingrediënten die effectief de huid verbeteren! Hoe ze jouw huid helpen gezond te blijven, vertel ik je in deze blog!

Even een klein overzicht van de meest voorkomende antioxidanten in de huidverzorging.

Overzicht-antioxidanten-skincare

Antioxidanten en vrije radicalen

Antioxidant is een verzamelnaam voor alle stoffen die ons lichaam beschermen tegen agressieve stoffen, de zogenaamde vrije radicalen. Antioxidanten zitten in verschillende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. De meeste bekende zijn vitamine C & E. Helaas maken wij zelf geen vitamines aan en dienen wij deze uit voedsel te halen.

Wat zijn nu vrije radicalen en waarom moeten wij ons hier tegen beschermen?

Vrije radicalen zijn agressieve moleculen,  die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam. Dit is een normaal proces in ons lichaam. Simpelweg zijn de agressieve moleculen gegenereerd uit zuurstof en wanneer deze zich binden aan onze lichaamscellen zorgen ze voor beschadiging van ons DNA, celmembranen en verschillende celfuncties. Dit gebeurt bijvoorbeeld door (lucht)vervuiling, (sigaretten)rook, chemische stoffen, ongezond eten en UV-straling oftewel zonblootstelling. Langdurige blootstelling zorgt op langer termijn voor verschillende gezondheidsproblemen.

Iedereen weet dat wanneer je een opengesneden appel laat liggen, deze na enige tijd verkleurd. In onderstaande video heb ik een appel opengesneden en de onderste helft ingesmeerd met een vitamine C serum. Je ziet dat het onderste deel niet tot nauwelijks veranderd en de bovenste helft bruiner kleurt.

Antioxidanten in huidverzorging

Doordat de huid constant contact heeft met de buitenwereld kunnen er makkelijk vrije radicalen ontstaan. Dat is ook waarom juist de huid het orgaan is dat als eerste tekenen van veroudering in de vorm van lijntjes, rimpels en pigmentschade laat zien. Ook huidkanker is een gevolg van de schade ontstaan uit vrije radicalen. Aangebrachte antioxidanten in producten helpen effectief mee in het beschermen van de huid tegen vrije radicalen. Met producten die antioxidanten bevatten kunnen we dus de afweer van de huid versterken en schade beperken!

Vitamine A

Vitamine A is een in vet oplosbaar antioxidant. Een vitamine die wij tegenwoordig veel voorbij horen komen. Dit komt omdat vitamine A verantwoordelijk is voor talloze huidprocessen. Vitamine A oftewel Retinoïden binden zich aan huidcellen en vertellen hen zich beter en gezonder te gedragen. Vitamine A kan in verschillende vormen voorkomen in producten. De vorm bepaalt de effectiviteit.

Vitamine A wordt in vergelijking met de andere oxidanten in de avond ingezet. Dit komt omdat de antioxidant kan reageren wanneer het in contact komt met licht.

 • Stimuleert de gezonde celdeling, waardoor de huidstructuur verbetert.
 • Stimuleert de productie van collageen en elastine (versteviging en elasticiteit).
 • Remt de afbraak van collageen.
 • Werkt antibacterieel.
 • Absorbeert UV-straling.
 • Biedt antioxidanten bescherming.
 • Verbetert de verbinding tussen de huidlagen, waardoor de kwetsbaarheid van de huid afneemt.
 • Onderdrukt de overmatige aanmaak van pigmentatie.

Belangrijke voedingsmiddelen: vlees, vis, melkproducten, wortel en bladgroente.

Vitamine A is een perfect ingrediënt om in te zetten bij de zonbeschadigde huid, acne, grove poriën, een verdikte huid en pigmentatie..

Vitamine B

Vitamine B is een in water oplosbare antioxidant. Het is een mild ingrediënt en kan in hoge dosering worden toegepast. Vitamine B is ideaal om in producten te gebruiken, omdat het makkelijk stabiel gemaakt kan worden, waardoor het niet reageert op o.a. licht.

 • Remt de ontstekingsreactie van de C acnes bacterie (voorheen P. acnes).
 • Remt de talgproductie.
 • Vermindert overmatig pigmentoverdracht, waardoor pigmentvlekken verlichten.
 • Herstelt en verbeterd de huidbarrièrefunctie.
 • Vermindert gele en bleke huidskleur.
 • Stimuleert de collageenproductie.
 • Verbetert de elasticiteit van de huid.
 • Beschermt de huid tegen UV-straling (betekent niet dat zonbescherming overbodig is!)

Belangrijkste voedingsmiddelen: vlees, volkorenproducten, melkproducten, groene groente.

Vitamine B is erg interessant om in te zetten bij een vochtarme huid, aangetaste huidbarrière, pigmentatie (na acne), te hoge talgproductie, gestreste huid en preventie huidveroudering.

Antioxidanten-huidverzorgingVitamine C

Vitamine C is een in water oplosbaar vitamine en de meest voorkomende antioxidant in ons lichaam. Vitamine C neutraliseert de aanwezige vrije radicalen door elektronen af te geven. Op deze manier wordt het vrije radicaal stabiel gemaakt en afgebroken. Een te veel aan vrije radicalen put de natuurlijke voorraad uit. De hoeveelheid vitamine C kunnen wij verhogen door producten aan te brengen. 

Vitamine C is erg instabiel en een juiste formulering is heel belangrijk. Het ingrediënt kan moeilijk tegen vocht, licht en zuurstof. Vitamine C heeft een typische gele kleur en is pas werkzaam bij hoge concentraties (minimaal 4%).

 • Beperkt schade van UVA en UVB straling.
 • Stimuleert collageen aanmaak.
 • Vermindert collageen afbraak.
 • Remt de aanmaak van pigment.
 • Beschermt de huid tegen verbranding.
 • Verbetert de huidbarrière.

Belangrijkste voedingsmiddelen: de meeste groente en fruit, vooral in bessen, citrusvruchten, kiwi’s en paprika’s.

Vitamine C is een perfect ingrediënt om huidveroudering te voorkomen en voor het behandelen van lijntjes, rimpels en pigment.

Vitamine E

Vitamine E is een in vet oplosbaar vitamine. Het antioxidant wordt opgenomen uit voeding en afgegeven in de talgklier, vervolgens komt vitamine E door de talgafscheiding op het huidoppervlakte terecht. Vitamine E absorbeert directe UVB-straling en neutraliseert vrije radicalen. In de huid werkt vitamine E nauw samen met Vitamine C. Vitamine C kan namelijk de geoxideerde vitamine E herstellen.

Vitamine E komt vaak in een tekort voor op de huid, omdat dit te weinig wordt opgenomen vanuit voeding. Vitamine E is net als vitamine C erg instabiel  en gevoelig voor licht en zuurstof. Als het eenmaal op de huid komt dringt de antioxidant wel gemakkelijk door in de huid.

 • Beschermt de celwand tegen vrije radicalen.
 • Beschermt de huidbarrière.
 • Is in staat om UV-straling te absorberen (betekend niet dat zonbescherming overbodig is!)
 • In combinatie met vitamine C kan het pigmentvlekken verlichten.
 • Beperkt huidveroudering door in de tweede huidlaag het collageen en elastine te beschermen.
 • Verbetert de wondgenezing.

Belangrijkste voedingsmiddelen: Noten en zaden, zonnebloemolie en andere plantaardige oliën

Vitamine E wordt ingezet bij een droge, gevoelige huid zoals rosacea, eczeem en littekens.

Check de website voor de Antioxidant producten van Skin Power

In de praktijk heb ik verschillende producten met vitamines, zo is het verwerkt in de hydra cream, Vital Radiance Balm en elixers van Malima en heeft Toskani een peel booster met 1% retinol (vitamine A). Toch ben ik op zoek gegaan naar specifieke vitamine serums en uiteraard heb ik die gevonden! Een prachtig aantal vitamine Serums van Alpha-H.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Roerdompstraat 4 | 3471 XM Kamerik

Email Info@skin-power.nl