fbpx
Corona-huid-mondmaskers

COVID-19 maatregelen en je huid?

Covid-19 en de huid

Hi, leuk dat je mijn blog weer leest!

We hadden allemaal gehoopt dat COVID-19 onder controle zou blijven, maar helaas is het aantal besmettingen de afgelopen weken flink gestegen en de maatregelen weer aangescherpt. Net blij dat de mondmaskers weer af mochten, maar helaas zijn ze inmiddels niet meer weg te denken.

Vandaag lees je in mijn blog over droge handen, maskne en tips & tricks hoe je het best je huid kunt verzorgen tijdens de aangescherpte maatregelen.

Welke klachten gerelateerd aan COVID-19 hoor ik veel?

Droge handen
Maskne
acne door het mondmasker
Huidirritatie
Een geïrriteerde huid door de mondmaskers
Gejammer over de maatregelen
Ik wilde dat ik COVID-19 de wereld uit kon helpen, maar helaas kan ik hier weinig mee ☹

Droge handen

Vanaf maart 2020 wordt er aan ons gevraagd om vaker onze handen te wassen en bij binnenkomst van winkels je handen te desinfecteren met huidalcohol. Dit om het aantal virussen en bacteriën op je handen te minimaliseren. Niet gek dat veel mensen last krijgen van droge en soms zelfs kapotte handen.

Door het wassen of desinfecteren van de handen wordt de beschermlaag aangetast, waardoor het hydratatie gehalte van je handen daalt. Wanneer dit niet voldoende tijd krijgt om zelf te herstellen of met een beetje hulp, door bijvoorbeeld een handcrème, worden je handen droger. Andere symptomen van droge handen zijn jeuk, schilfertje of je kunt een trekkerig gevoel ervaren.

Tips: gebruik regelmatig (1-3x per dag) een handcrème om de beschermlaag van je huid te herstellen en droge handen te herstellen/voorkomen.

Maskne

Maskne een term die je waarschijnlijk niet ontgaan is het afgelopen jaar. Je hebt er vast iets over gelezen of gehoord. Sinds wij mondmasker dragen is dit een veel voorkomend probleem. Maar hoe ontstaat maskne en misschien wel belangrijker wat kun je eraan doen?

Pukkeltjes, puistjes of een geïrriteerde huid in het gebied waar het mondmasker gedragen wordt heeft de naam maskne gekregen. Maskne is eigenlijk een vorm van acne mechanica. Dit is een vorm van acne die wordt veroorzaakt door druk, wrijving, warmte en vocht. Normaal zou je hierbij kunnen denken aan een helm, kraag, viool tegen de hals, schuring van kleding, maar sinds kort ook aan het mondmasker. Naast dat het masker voor wrijving zorgt wordt er door de uitgeademde lucht een vochtig milieu gecreëerd onder het mondmasker. Dit zorgt ervoor dat onzuiverheden meer vocht vasthouden en de overgroei van micro-organismen (bacteriën) mogelijk gemaakt wordt met als gevolg meer huidirritatie en onzuiverheden.

Een belangrijk verschil met ‘reguliere’ acne is dat wanneer je de oorzaak wegneemt (druk, wrijving, warmte en vocht) de onzuiverheden ook af zullen nemen. Een belangrijke tip is om maskne niet op dezelfde manier te behandelen als ‘reguliere’ acne.

Huidirritatie

Een ander veel voorkomend huidprobleem door het dragen van een mondmasker is huidirritatie. Dit kenmerkt zich door roodheid in het gezicht wat precies onder het mondmasker en vooral bij de randen zichtbaar is.

De huidirritatie ontstaat door de wrijving van het mondmasker. Door de wrijving wordt de barrièrefunctie van de huid verstoord. De huidirritatie begint vaak met roodheid, gevolgd door een ruwe, gevoelige en soms een pijnlijke huid. Dit kan zorgen voor onaangenaam gevoel bij aanraking en het dragen van een mondmasker. Lees hieronder snel de tips die kunnen helpen irritatie te verhelpen en voorkomen.

Tips & tricks bij maskne of huidirritatie door het mondmasker

1. Houd je huid goed schoon, maar doe dit met een milde reiniger!

 • De basis is om je huid dagelijks twee keer te reinigen. Draag je de gehele dag een mondmasker? Dan kun je de huid overdag eventueel een keertje extra reinigen, maar overdrijf niet. Je wilt je huid niet nog meer gaan irriteren. Gebruik bij voorkeur een schuimvrije huidreiniger.
 • Mijn secret tip: Wanneer ik uit mijn werk kom reinig ik direct mijn gezicht en als ik niets meer hoef te doen… breng ik direct mijn nachtverzorging aan.

2. Gebruik een exfoliant voor de huid

 • Door regelmatig een passende exfoliant voor jouw huid te gebruiken zorg je ervoor dat talg minder kan ophopen en onzuiverheden minder snel zullen ontstaan. Daarnaast zorgt een exfoliant er voor dat de barrière van je huid verbetert.
 • Maar LET OP: is je huid erg geïrriteerd gebruik dan liever geen exfoliant, maar zorg eerst dat de irritatie afneemt.

3. Bescherm en voed je huid

 • Zorg er voor dat je producten gebruikt die geschikt zijn voor jouw huidconditie op dit moment. Is jouw huid geïrriteerd dan moeten producten jouw huid herstellen, kalmeren en de huidbarrière versterken. Kies bijvoorbeeld voor een antioxidant serum en een verzorgende crème (bijvoorbeeld een vitamine E serum die als EHBO ingezet kan worden voor de geïrriteerde huid).

4. Draag geen zware make-up onder het mondmasker

 • Kijk kritisch naar welke make-up je draagt. Een licht dekkende make-up zou niet voor heel veel problemen moeten zorgen, maar zware make-up in combinatie met een mondkapje is geen goed idee. Bedenk ook dat je mondmasker er niet beter op wordt. Het mondmasker wordt langzaam viezer met vuil, vettigheid, bacteriën en blijft continu in aanraking met je huid… Dit kan op termijn zorgen voor meer verstopte poriën en ontstekingen.
 • Mijn secret tip: Om mijn huid te verlichten draag ik alleen make-up op het ‘zichtbare’ gedeelte van mijn gezicht en de rest laat ik vrij. Voor jou geen optie? Misschien kun je je make-up dan beter meenemen en later opdoen.

5. Draag een schoon mondmasker!

 • Zorg dat je altijd een schoon mondmaskers draagt en raak ze alleen bij de elastiekjes aan. Vervang ongeveer iedere 3 uur je mondmasker. Bewaar de schone en gebruikte mondmaskers apart van elkaar😉.

Draag je het liefst een herbruikbaar mondmasker? Hier een aantal tips bij het kiezen van een mondmasker:

 • Kies een mondmasker waarvan de binnenkant van een zachte, natuurlijke en ademende stof is gemaakt. Denk hierbij aan katoen, satijn of zijde en VERMIJD synthetische stoffen, zoals nylon, polyester en rayon. Deze zullen je huid eerder irriteren.
 • Kies voor een goede, maar comfortabele pasvorm met minstens 2 lagen. Zorg dat het masker netjes aansluit over je neus, aan de zijkanten en onder de kin.
 • Was de herbruikbare mondmaskers dagelijks op 60 graden of kook ze uit.

6. Blijf van je pukkels of irritatie af! Je huid wordt hier alleen maar onrustiger van.

Weet je niet zeker of jouw klachten afkomstig zijn van het mondmasker? Of wil je graag een passend advies?

Stuur vrijblijvend een bericht via mail of whats-app en ik help je graag verder!


Reserveer jou advies gesprek!

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Roerdompstraat 4 | 3471 XM Kamerik

Email Info@skin-power.nl