De 5 meest voorkomende huidindicaties
Hi! Leuk dat je mijn blog leest. In deze blog leg ik uit welke vijf huidindicaties ik het meest zie in de praktijk, hoe ze ontstaan en welke behandelingen geschikt zijn!
Deze 5 huidindicaties zie ik wekelijks bij Skin Power
1. Onderhouden van de gezonde huid
2. Acne
3. Pigmentvlekken
4. Huidveroudering
5. Huidoneffenheden
Huidconditie onderhouden
Misschien wel de meest belangrijke indicatie die ik behandel. Waarom een huidprobleem ontwikkelen als we deze ook kunnen voorkomen?
Wat is eigenlijk een gezonde huid? Een gezonde huid wordt omschreven als een huid die in evenwicht is. De huid voelt zacht, soepel, vol en stevig aan, is egaal, goed gehydrateerd, tolerant (niet geïrriteerd) en vrij van huidaandoeningen.
Behandeling
Om de huidconditie te onderhouden is het belangrijk thuis huidverzorging te gebruiken die afgestemd is op jouw huid. Daarnaast zijn behandelingen erop gericht de huid te blijven stimuleren, zodat deze niet ‘lui’ wordt en aanwezige onzuiverheden worden verwijderd. Toegepaste behandelingen:
Wil jij weten wat hoe je jouw huidconditie optimaal kunt houden?
Plan vrijblijvend een consult in!
Acne
Acne is een huidprobleem wat veelal onderschat wordt. Het is een veel voorkomend probleem. 85% van de jongeren tussen 12 en 24 jaar heeft in mild tot ernstige mate last van acne, na deze leeftijd neemt het percentage af naar ongeveer 5%. Daarnaast heeft acne een grote invloed op je welzijn. Zichtbare puistjes kunnen gepaard gaan met schaamte en hierdoor invloed hebben op je zelfvertrouwen.
Hoe herken je acne?
Ik denk dat veel van jullie wel weten hoe acne eruitziet. Op de huid zie je verschillende kenmerken. De meest voorkomende zijn:
1. Mee-eters
Mee-eters zijn de zwarte puntjes of kleine witte bultjes die je veelal op de neus ziet, maar kunnen op andere delen van het gezicht, rug of borst voorkomen.
2. Pustels
Pustels zijn de welbekende puistjes. Hier gaat het om een holte gevuld met dode huidcellen, talg en vuil. Wanneer hier een bacterie bij komt dan gaat het ontsteken en komt er het welbekende ‘ witte kopje’ op.
3. Papels
Veel mensen denken dat papels ook puistjes zijn, maar in tegenstelling tot een ontsteking zijn dit rode bultjes zonder inhoud. Ga je hier zelf aan zitten. Dan houd je hier vaak een lelijke wond aan over met kans op littekenvorming.
4. Talgkliercysten
Talgkliercysten zijn afgesloten holtes gevuld met vocht en cellen. Cysten zijn vaak onderdeel wanneer er sprake is van ernstige acne.
Hoe ontstaat acne?
Belangrijk bij de behandeling van acne is dat je weet hoe het ontstaat. Dan weet je eigenlijk direct waar de behandeling op gericht is.
De precieze oorzaak van acne is niet bekend. Er worden veel factoren benoemd die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van acne, zoals hormonen, voeding, stress, geneesmiddelen en nog veel meer.
De aanleiding van het ontstaan van acne op de huid is wel onderzocht. De volgende vier factoren worden gezien bij het ontwikkelen van acne:
1. Een toename in de aanmaak van talg;
2. De Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes) is in hogere mate aanwezig op de huid;
3. Een abnormale afschilfering van de aanwezige huidcellen. Deze hopen zich op voor de uitgang van de talgklier en zorgen ervoor dat het talg niet gemakkelijk de huid uit kan en ophoopt;
4. Verhoogde ontstekingsreactie in de huid.
Behandeling
De behandeling van acne kan uit verschillende onderdelen bestaan:
1. Zelfzorg
2. Huidtherapeutische behandeling;
3. Behandeling van de huisarts of dermatoloog.
De behandeling bij Skin Power is gericht op het uit reinigen van de bestaande mee-eters en ontstekingen. Daarnaast is het belangrijk om de ontwikkeling van nieuwe ontstekingen te voorkomen. De aanvullende behandeling is daarom gericht op de vier bovenstaande factoren.
Behandelingen die veel uitgevoerd worden zijn:
Naast de behandeling bij Skin Power kan het advies zijn om langs de huisarts te gaan voor bijvoorbeeld benzoylperoxide of een antibiotica kuur. Andersom staat in de richtlijn voor huisartsen beschreven dat een huidtherapeut van aanvullende waarde kan zijn in de behandeling van acne littekens en kan je hierdoor adviseren langs een huidtherapeut te gaan.
Last van acne? Plan een afspraak in en wij maken een persoonlijk behandelplan op maat om jouw acne onder controle te krijgen.
Plan vrijblijvend een consult in!
Pigment problematiek
Pigment problematiek komt in veel verschillende soorten, maten en vormen voor. Hoeveel mensen last hebben van een vorm van donkere pigmentatie is niet bekend, maar ik denk dat iedereen op latere leeftijd wel bekend is met één of meerdere pigmentvlekken ergens op het lichaam. Pigmentvlekken worden voornamelijk gezien als cosmetisch storend, maar niet altijd onschuldig. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die zich op de huid laat zien als pigmentvlek.
Hoe ontstaat pigment?
Iedere huid heeft huidcellen en pigmentcellen. De pigmentcellen geven een bepaalde hoeveelheid pigment af aan de huidcellen. Wanneer er sprake is van een pigmentvlek wordt plaatselijk meer pigment afgegeven, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Er zijn verschillende oorzaken die dit kunnen veroorzaken: erfelijk (dan is de pigmentaandoening al aanwezig vanaf je geboorte), langdurige blootstelling aan de zon (vaak uit dit zich pas 20-40 jaar later) en bijvoorbeeld na een verwonding.
Hyperpigmentatie kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. Denk hierbij aan een ouderdomsvlek, zwangerschapsmasker, sproetjes et cetera. Om wat voor soort pigment het gaat kan veelal met het blote oog of met behulp van een dermatoscoop beoordeeld worden.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van het soort en in welke mate de hyperpigmentatie voorkomt. Alle behandelingen zijn erop gericht om de hyperpigmentatie te laten afschilferen, zodat de hyperpigmentatie minder zichtbaar wordt. Behandeling die ik bij Skin Power inzet voor hyperpigmentatie zijn:
Wil jij weten hoe jouw pigment verlicht kan worden?
Plan vrijblijvend een consult in!
Huidveroudering
Ouder worden het gaat vanzelf… Hoewel je je nog jong voelt merk je dat de contouren van je gezicht minder strak worden, je huid vaal of dof wordt, je meer vlekjes, adertjes en droge plekjes krijgt. De structuur van de huid wordt grover of je verliest volume en volheid in je gezicht en uiteindelijk ontstaan er lijntjes en rimpels. Nee.. helaas ontkomt niemand hieraan. Betekent dit dat wij alles maar moeten accepteren? Nee er is veel dat je kunt doen om je huid mooier, gladder en jeugdiger te houden.
Hoe verouderd de huid?
Huidveroudering is een langzaam proces. Vanaf ons 25e levensjaar neemt de celdeling ieder jaar met ongeveer 1% af, hierdoor wordt de huid dunner. Dit is het natuurlijke verouderingsproces (veroorzaakt door onze eigen genen). De natuurlijke veroudering bezorgt ons fijne rimpels, een dunnere huid, minder vet en botmassa waardoor het gezicht wat gaat invallen en een droge huid. Hier zou ik persoonlijk graag voor tekenen! Helaas zijn er ook factoren van buitenaf die het verouderingsproces in de huid versnellen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: mimiek denk maar aan de lach en fronsrimpel, blootstelling aan de zon, alcohol gebruik, roken, ongezond eten, stress en nog veel meer factoren. En ja misschien voel je hem al aankomen de factoren van buitenaf treden al veel eerder op dan de ‘natuurlijke’ veroudering en maken een veel belangrijker deel uit van je verouderingsproces.
Behandeling
Alle behandelingen voor de huidverjonging is erop gericht de celdeling te stimuleren. Behandelingen die hiervoor ingezet worden zijn:
Wil jij er weer jeugdiger uitzien of juist jeugdig blijven? Plan een afspraak in en ik kijk graag samen met jou hoe wij dit kunnen realiseren.
Plan vrijblijvend een consult in!
Huidoneffenheden
Onsierlijke plekjes of vlekjes kunnen erg storend of irriterend zijn. Er zijn heel veel goedaardige huidoneffenheden die geen kwaad kunnen, maar die je misschien wel graag weg zou willen hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Steelwratjes van die zachte elastische uitstulpingen op de huid. Komen veel voor onder de oksels of in de hals, maar kunnen ook in het gezicht voorkomen.
- Gerstekorrels zijn witte ingekapselde talgbultjes die meestal rondom de ogen voorkomen.
- Ouderdomswratten, ik noem ze tegenwoordig ook wel wijsheid plekjes. Iets vriendelijker, niet? Dit zijn ruwe, donkerbruine plekken die vaak boven op de huid liggen.
- Syringomen zijn kleine huidkleurige bultjes onder de ogen.
- Talgklierhyperplasie, ook wel vergrote talgklieren. Kleine huidkleurige bultjes op het gelaat met een kratertje in het midden.
- Xanthelasma zijn geelwitte, vlak verheven cholesterol ophopingen rondom de ogen.
Behandeling
De behandeling voor deze plekjes is erg makkelijk. Eerst wordt er gekeken om wat voor plekje het gaat en afhankelijk daarvan wordt een van de volgende behandelingen gekozen om het plekje te verwijderen:
Stoor jij je aan een plekje of vlekje en zou je graag willen weten wat ik voor jou zou kunnen betekenen?
Plan vrijblijvend een consult in!
Informatie uit deze blog is afkomstig van:
Huidconditie onderhouden
Groot, de, A.C., Toonstra, J., & Lorist, J.M. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten.
Den Haag: Boom Lemmers uitgevers.
ZO Skin Helath, productmap
Acne
Huidziekten: Richtlijn
Acneïforme dermatosen
Pigment problematiek:
Groot, de, A.C., Toonstra, J., & Lorist, J.M. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten.
Den Haag: Boom Lemmers uitgevers.
Huidveroudering:
Groot, de, A.C., Toonstra, J., & Lorist, J.M. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten.
Den Haag: Boom Lemmers uitgevers.
Ultee, J. (2017). Huidboek. Rotterdam: Uncover Skincare.
Huidoneffenheden:
Groot, de, A.C., Toonstra, J., & Lorist, J.M. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten.
Den Haag: Boom Lemmers uitgevers.