Hoe werkt laserontharen
Als huidtherapeut vind ik het belangrijk om mijn cliënten goed te informeren over laserontharen en hoe het proces werkt. Laserontharen is een populaire methode voor definitieve ontharing. Het begrijpen van de werking ervan is essentieel voor het maken van een weloverwogen beslissing. Laten we eens dieper ingaan op hoe laserontharen werkt en waarom het zo effectief is.
Hoe werkt laserontharen?
Laserontharing maakt gebruik van geconcentreerde lichtbundels om de haarzakjes te verwarmen. Het pigment in de haarzakjes absorbeert het licht, die omgezet wordt naar warmte. Het haarzakje wordt in een korte tijd opgewarmd naar meer dan 70 graden. Hierdoor kan het haarzakje dusdanig beschadigd worden, waardoor er geen nieuw haartje meer groeit. Dit geldt alleen als het haartje in de groeifase zit. Dadelijk meer hierover. Je ervaart dit tijdens de behandeling als elastiekjes die tegen de huid geschoten worden of warme speldenprikjes. Laserontharing is een effectieve methode, omdat het doelgericht de haarzakjes aanpakt zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Dit is een groot verschil met IPL. Lees hier de verschillen tussen IPL en laserontharen.
Juiste instellingen; de key voor effectief ontharen
Tijdens een behandeling is het belangrijk om met meerdere aspecten rekening te houden. Als eerste wordt er gekeken naar de haardikte en naar de hoeveel pigment (kleur) die de haar bevat. Vervolgens naar de hoeveelheid haar en huidskleur van de cliënt. Deze 4 aspecten samen bepalen de instellingen voor een effectieve behandeling. Wordt de laser te hoog ingesteld dan kunnen er verbrandingen of irritaties ontstaan, maar wanneer de laser te laag ingesteld staat zullen de haren alleen dunner worden en niet minder. Elke behandeling dient hier opnieuw rekening mee gehouden te worden, omdat de haartextuur en hoeveelheid verandert. De juiste instellingen kun je herkennen door de juiste huidreacties te zien, voelen en te ruiken. Ja inderdaad. Je ruikt verbrande haartjes tijdens de behandeling. Daarnaast zal de behandelde huid rood kleuren en mogelijk wat zwelling rondom de haartjes vertonen. Als client voel jij een prikje op het moment dat de warmte afgegeven wordt. De juiste instellingen in combinatie met de juiste haarfase zorgt voor afname van de haargroei.
Haargroeifases: belangrijke invloed op de effectiviteit van laserontharen
Haren groeien in 3 verschillende fases: de groei-, rust- en uitvalfase. Per behandeling bevindt zich 10 tot 20% van het zichtbare haar zich in de groeifase (anagene fase) en kan direct effectief worden behandeld. Dit komt omdat de haar vastzit in het haarzakje, waardoor de warmte via de haar overgedragen kan worden aan het haarzakje. Door de warmte wordt de haarzakje beschadigd, waardoor er geen nieuwe haar meer terug groeit. De haren die zich niet in de groeifase bevinden absorberen het licht (lees warmte), maar zullen pas bij een volgende behandeling effectief behandeld worden. Daarom zijn er gemiddeld 6 tot 12 behandelingen nodig met tussenpozen van 4 tot 8 weken. Dit is afhankelijk van welk gebied er behandeld wordt.
Veilig laserontharen
Voorafgaand aan een behandeltraject vindt er altijd een consult plaats. Bij het starten van een laserbehandeling is het belangrijk dat iedereen in de behandelruimte een speciale laserbril draagt. De laserbril is belangrijk omdat het de ogen beschermt tegen het laserlicht. Zonder laserbril mag niet behandeld worden.
Waarom ontharen bij een ervaren behandelaar, zoals een huidtherapeut?
Zoals hierboven vermeld zegt de secuurheid en instellingen alles over een effectieve en veilige behandeling. Als huidtherapeut heb ik een 4 jarige HBO-opleiding gevolgd en ben ik verplicht meerdere cursussen per jaar te volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast is ervaring erg belangrijk om juiste huidreacties te herkennen of in te grijpen bij niet-gewenste huidreacties. Door de huidreacties kan ik zien of de laser goed is ingesteld. Zie je deze niet of juist heel erg, dan moeten de instellingen aangepast worden. Lees hier het verschil met een schoonheidsspecialiste?
Effectief laserontharen: resultaten en voordelen
Laserontharing is een effectieve methode voor het verwijderen van ongewenst haar op verschillende delen van het lichaam, waaronder het gezicht, de benen, de oksels en de bikinilijn. De behandeling is snel, veilig en vrijwel pijnloos, met minimale bijwerkingen. Bovendien zijn de resultaten langdurig, waardoor cliënten genieten van een gladde, haarvrije huid zonder de noodzaak van regelmatig scheren of waxen. Lees hier meer over een laserontharen behandeling bij Skin Power.
Veelgestelde vragen en antwoorden over laserontharen
Onder invloed van hormoonschommelingen (wisseling anticonceptie, zwangerschap of menopauze) kunnen er enkele haren terug groeien. Hoeveel haar er terug komt is per persoon wisselend. Ik heb nog nooit gezien dat de hoeveelheid haar terug groeit, zoals voor de behandeling.
Mijn advies is om op de dag van de behandeling niet lang en heet te douchen. Afspoelen mag en kan.
Twee weken na de behandeling vallen de haren in het behandelde gebied geleidelijk uit en geniet je een aantal weken van geen haar. Richting de volgende behandeling komen er langzaam weer dunnere haren terug groeien.
De onthaarlaser is niet geheel pijnloos, maar goed te verdragen. Doordat de laser warmte in de huid brengt, wat voor een kortdurende branderige sensatie zorgt, voel je wel iets. Cliënten omschrijven dit als speldenprikken of kleine warme elastiekjes die tegen de huid aan komen. Door de koude luchtkoeling is de sensatie over het algemeen ook direct weg.
Nee voor de behandeling moet het gebied geschoren worden, dit om verbrandingen te voorkomen. Bij de ClarityII wil je kleine stoppel zien en mag de huid 2 dagen van te voren geschoren worden. Dit verschilt dus per lasertechniek.
Het aantal benodigde behandelingen varieert per persoon. Dit is afhankelijk van factoren zoals huidtype en haarkleur. Gemiddeld zijn er 6 tot 12 behandelingen nodig voor optimaal resultaat van +/- 80% haarreductie.
Je kunt je voorbereiden op laserontharen door je goed te laten informeren door de behandelaar en in te lezen. Bij Skin Power doe ik dit door een consult voorafgaand aan een behandeling in te plannen om de behandeling, wensen en verwachtingen te bespreken. Tevens krijg je een informatieformulier nagestuurd, zodat je alle informatie nog kunt nalezen. Lees hier meer over laserontharen.
Voorafgaand aan de behandeling is het belangrijk dat de huid niet gebruind is of actief in de zon is geweest. Dit geeft extra risico op verbrandingen.
Na de behandeling adviseer ik altijd:
- Om op de dag van de behandeling niet meer te sporten.
- De eerste twee dagen niet zwemmen of naar de sauna te gaan.
- Vier weken na de behandeling niet overmatig zonnen.
Jeukt komt niet bij iedereen voor. Soms kan dit wel ontstaan, doordat de warmte in de huid zorgt voor wat irritatie. Advies hierbij is om thuis nog even te koelen met een koude washand.
Meer informatie of direct een afspraak maken?
Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag
Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden
Email Info@skin-power.nl