fbpx

Hormonale acne

Als huidtherapeut bij Skin Power vertel ik je graag alles over hormonale acne. Iedereen heeft wel eens last van een pukkeltje, bijvoorbeeld na vet eten, het eten van veel suikers of het niet goed reinigen van de huid. Vaak gaat het pukkeltje na een paar dagen wel weer weg. Bij hormonale acne ligt dat helaas net anders. Daar gaan de puistjes niet zomaar weg. Daar is meer voor nodig. Het behandelen van hormonale acne vereist vaak een multidisciplinaire aanpak. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Lees verder of plan een persoonlijk consult in. 

hormonale-acne

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne wordt veroorzaakt door een disbalans in de hormoonhuishouding, oftewel een schommeling binnen de hormonen. Deze schommelingen kunnen leiden tot onzuiverheden en ontstekingen. Hormonale acne kun je herkennen aan ontstekingen die steeds op dezelfde plek zichtbaar zijn. Je vindt ze vaak rondom de kaaklijn, kin en hals. De acne heeft een cycluspatroon en ontstaat vaak op hetzelfde moment in de cyclus, bijvoorbeeld vlak voor de menstruatie. 

Hoe ontstaat hormonale acne?

Een toename aan talgproductie of overmatige dode huidcellen kunnen leiden tot de vorming van mee-eters oftewel comedonen of talgbultjes. Mee-eters manifesteren zich als zwarte open poriën of witte gesloten bultjes. Wanneer de Cutibacterium acnes bacterie (C. Acnes), een veel voorkomende bacterie op de huid, zich hierbij voegt kan dit leiden tot een ontsteking. Deze ontsteking herken je aan witte etterachtige puistjes, ook wel pustels genoemd. In een later stadium kunnen ook acnelittekens ontstaan.

Wat is de oorzaak van hormonale acne?

Hormoonschommelingen veroorzaken een toename van de talgproductie. Dat kan ertoe leiden dat je poriën verstopt raken en gaan ontsteken. Hormonale acne ontstaat vaak tijdens de puberteit. Logisch ook. In deze leeftijdsfase verandert er veel in het lichaam en zeker ook in de hormoonhuishouding. Daarnaast kan hormonale acne ook in andere levensfases voorkomen, zoals voor- of tijdens de menstruatie, na het stoppen van de pil, zwangerschap, menopauze of bij stress. 

Puberteit en acne

Tijdens de puberteit slaan de hormonen van zowel jongens als meisjes op hol. Dat kan ervoor zorgen dat tieners last krijgen van acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Zowel bij jongens als bij meisjes wordt in de puberteit meer testosteron aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat er meer talg aangemaakt wordt. Wordt er teveel talg aangemaakt, dan kan dat zorgen voor verstoppingen in de poriën. Vaak trekken de onzuiverheden na de puberteit weg.

Hormonale acne bij volwassenen

Na de puberteit krijgen vooral vrouwen te maken met hormonale acne. Deze acne manifesteert zich dan veelal langs de kaaklijn, op de kin of in de hals. Hormonen zijn vaak de oorzaak van acne bij volwassen. Het is belangrijk om alle oorzaken van acne op de huid aan te pakken en ook te onderzoeken welke factoren van binnenuit invloed hebben.

Onzuiverheden bij gebruik van anticonceptiepil 

De anticonceptiepil wordt door huisartsen nog wel eens ingezet om acneklachten te voorkomen. Dit komt doordat je dan een stabielere hormoonhuishouding krijgt. Wanneer je stopt met de pil kun je (tijdelijk) last krijgen van hormonale acne, omdat je hormonen opnieuw in balans moeten komen. Dit kan wel tot een jaar na het stoppen met de pil duren. De toename van onzuiverheden zie je vaak terug bij alle vormen van hormonale anticonceptie. Dus ook bij de Mirena spiraal en de prikpil. 

Pukkels voor- of tijdens de menstruatie 

Net voor en tijdens de menstruatie stijgt de progesteronspiegel. Dit vrouwelijke hormoon stimuleert de talgafscheiding met als gevolg dat acne ontstaat. Daarnaast kennen veel vrouwen wel de behoefte om voor de menstruatie meer te eten, veelal niet met de gezondste voeding. Dit kan nog een extra trigger zijn in de ontwikkeling van onzuiverheden tijdens de menstruatie. Vaak trekken de puistjes na de menstruatie weer weg. 

Acne tijdens de zwangerschap 

Tijdens de ‘reguliere’ menstruatiecyclus veranderen de hormonen in je lichaam. Bij een zwangerschap gieren er nóg meer hormonen door je lichaam. Hierdoor verandert er van alles in je lichaam wat voor zwangerschapskwaaltjes kan zorgen, waaronder acne. Met name een hogere androgeenspiegel kan leiden tot acne tijdens de zwangerschap. De helft van de vrouwen heeft last van hormonale acne tijdens de zwangerschap. Is jouw huid gevoelig voor acne? Dan bestaat er een kans dat je hier tijdens een zwangerschap ook last van krijgt. Even volhouden dus! LET OP bepaalde ingrediënten in huidverzorging mogen niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Laat je informeren door een specialist om hormonale acne onder controle te houden. 

Acne tijdens de menopauze 

Tijdens de menopauze ondergaat het vrouwelijke lichaam rigoureuze veranderingen. Zo wordt er steeds minder oestrogeen en progesteron geproduceerd, waardoor je in de overgang komt. Dit kan leiden tot opvliegers, onregelmatige menstruatie en huidproblemen, zoals acne of droogte. Huidcellen verliezen in de loop van de tijd hun vermogen om vocht vast te houden en de huid heeft meer tijd nodig om zichzelf te vernieuwen en te genezen. Hierdoor wordt de huid dunner en minder elastisch en vervolgens ook gevoeliger, droger en vatbaarder voor onzuiverheden. Een goede verzorging van de huid is ook nu heel belangrijk.  

Is hormonale acne gevaarlijk?

Nee. Hormonale acne is niet gevaarlijk of besmettelijk en brengt ook geen gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Hoe verwijder je hormonale acne?

Een standaardbehandeling voor hormonale acne bestaat helaas niet. Iedere huid en elke oorzaak is anders. Door de diverse typen acne is daarom maatwerk vereist. Acne waarbij bijvoorbeeld mee-eters op de voorgrond staan vereist een andere aanpak dan een acne met diepe ontstekingen.

Tijdens een intakegesprek zullen we samen bespreken welke oorzaken mogelijk betrokken zijn. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt, eventueel in samenwerking met een huisarts of dermatoloog. Het behandelplan kan bestaan uit een dieptereinigingchemische peelingLED therapie of SkinPen microneedling. Afhankelijk van jouw huidtype en huidbehoefte wordt de behandeling gekozen. De behandelingen en adviezen zijn erop gericht om de acne te bestrijden, verminderen en onder controle te krijgen.

Hormonale acne zelf verwijderen/thuis

Als huidtherapeut krijg ik vaak vragen over wat te doen bij hormonale acne. Een goede thuiszorgroutine kan helpen bij het verminderen van de symptomen en het voorkomen van verdere uitbraken:

  • Reinig de huid dagelijks met een milde, niet-verstoppende reiniger om overtollig talg en vuil te verwijderen.
  • Gebruik vervolgens een talg absorberende toner.
  • Zorg voor voldoende hydratatie door middel van een serum of moisturizer zonder de poriën te verstoppen.

Daarnaast kun je denken aan het verbeteren van je slaapritme, voldoende water drinken, gezond en gevarieerd eten en supplementen. Supplementen, zoals zink, omega-3 of probiotica, kunnen mogelijk bijdragen aan het resultaat. Laat je eerst meten bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut voordat je zelf gaat dokteren. 

Gaat hormonale acne vanzelf over?

Veel cliënten vragen zich af of hormonale acne vanzelf overgaat. Hoewel hormonale schommelingen een natuurlijk onderdeel zijn van het leven, kan hormonale acne bij sommige mensen aanhouden tot volwassen leeftijd. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en waar mogelijk te stabiliseren. Daarnaast kunnen een goede en consistente huidverzorgingsroutine die past bij jouw huidtype en professionele behandelingen ervoor zorgen dat symptomen onder controle gehouden worden.

Hormonale acne verwijderen kosten

De kosten van de behandeling van acne zijn afhankelijk van de gekozen behandeltechniek. Je vindt de actuele tarieven hier. Tijdens een consult ontvang je een op maat gemaakt behandelplan met een kostenoverzicht.

Nazorg na het verwijderen van hormonale acne

Na een behandeling voor het verwijderen van acne zal de huid wat lichte zwelling, roodheid en/of eventueel korstjes vertonen. Afhankelijk van de uitgevoerde behandeling is het herstel gemiddeld 3 tot 7 dagen. 

Maak een afspraak bij Skin Power voor hormonale acne

Skin Power is gevestigd in Woerden op de Trasmolenlaan 12. Deze locatie is gemakkelijk te bereiken met de fiets, auto en het openbaar vervoer. Vanaf de afrit A12 Woerden is het 5 minuten rijden. Er is genoeg parkeergelegenheid bij het pand. Afspraken kun je gemakkelijk online inplannen en anders help ik je graag via mail of telefonisch contact. 

Wordt het verwijderen van hormonale acne vergoed?

Het behandelen van acne in het gezicht kan mogelijk (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekering vanuit de aanvullende zorgverzekering (acne of huidbehandelingen). Informeer daarom bij jouw zorgverzekering of je hier recht op hebt. Lees hier meer over vergoedingen bij huidtherapie.

Hormonale acne voor en na: zichtbare Resultaten

Voor het verwijderen van acne ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres. Op onderstaande voor en na foto’s zijn mooie resultaten te zien waarbij acne behandeld is.  

Veelgestelde vragen over hormonale acne

Tijdens een intakegesprek zullen wij samen bespreken welke oorzaken mogelijk betrokken zijn. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt, eventueel in samenwerking met een huisarts of dermatoloog. Het behandelplan kan bestaan uit een dieptereinigingchemische peelingLED therapie of SkinPen microneedling. Afhankelijk van jouw huidtype en huidbehoefte wordt de behandeling gekozen. De behandelingen en adviezen zijn erop gericht om de acne te bestrijden, verminderen en onder controle te krijgen.

In de huidige tijd is het niet meer nodig om je onzeker te voelen over onzuiverheden in het gezicht, omdat een behandeling van acne kan zorgen voor een egalere en rustige huid en voorkomt dat acnelittekens zullen ontstaan. Bij Skin Power in Woerden staat een behandeling op maat centraal en wordt er geluisterd naar wat voor jou storend is. 

Na het intakegesprek heb je direct handvaten wat je thuis kunt doen om je acne onder controle te krijgen en te houden. Na een behandeling kun je verwachten dat de aanwezige onzuiverheden verwijderd zijn. Lees hier meer over de behandeling van acne

Ja. Tijdens het consult ontvang je alle informatie die belangrijk is voor het behandelen van acne met hierin de voor- en nazorg. Dit wordt na de behandeling nogmaals herhaald. 

Ja. Voorafgaand aan iedere behandeling vindt er een persoonlijk consult plaats om een behandelplan op te stellen. Tijdens het consult wordt alle informatie besproken.

Iedere huid is geschikt voor een behandeling, omdat er bij Skin Power gekeken wordt naar jouw huidconditie en behoefte voordat een behandeling uitgevoerd wordt. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl