fbpx

Hormonale acne

Iedereen heeft wel eens last van een pukkeltje, bijvoorbeeld na vet eten, het eten van veel suikers of het niet goed reinigen van de huid. Vaak gaat het pukkeltje na een paar dagen wel weer weg. Bij hormonale acne ligt dat helaas net anders. Daar gaan de puistjes niet zomaar weg. Daar is meer voor nodig. Het behandelen van hormonale acne vereist vaak een multidisciplinaire aanpak. Lees verder en kom hier alles te weten over hormonale acne.

hormonale-acne

Wat is hormonale acne? 

Hormonale acne wordt veroorzaakt door een disbalans in de hormoonhuishouding, oftewel een schommeling binnen de hormonen. Deze schommelingen kunnen leiden tot onzuiverheden en ontstekingen. Hormonale acne kun je herkennen aan ontstekingen die steeds op dezelfde plek zichtbaar zijn. Je vindt ze vaak rondom de kaaklijn, kin en hals. De acne heeft een cycluspatroon en ontstaat vaak op hetzelfde moment in de cyclus, bijvoorbeeld vlak voor de menstruatie. 

Hoe ontstaat hormonale acne?

Hormoonschommelingen veroorzaken een toename van de talgproductie. Dat kan ertoe leiden dat je poriën verstopt raken en gaan ontsteken. Hormonale acne ontstaat vaak tijdens de puberteit. Logisch ook. In deze leeftijdsfase verandert er veel in het lichaam en zeker ook in de hormoonhuishouding. Daarnaast kan hormonale acne ook in andere levensfases voorkomen, zoals voor- of tijdens de menstruatie, na het stoppen van de pil, zwangerschap, menopauze of bij stress. 

Gaat hormonale acne vanzelf over?

Veel cliënten vragen zich af of hormonale acne vanzelf overgaat. Hoewel hormonale schommelingen een natuurlijk onderdeel zijn van het leven, kan hormonale acne bij sommige mensen aanhouden tot volwassen leeftijd. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en waar mogelijk te stabiliseren. Daarnaast kunnen een goede en consistente huidverzorgingsroutine die past bij jouw huidtype en professionele behandelingen ervoor zorgen dat symptomen onder controle gehouden worden.

Puberteit en acne

Tijdens de puberteit slaan de hormonen van zowel jongens als meisjes op hol. Dat kan ervoor zorgen dat tieners last krijgen van acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Zowel bij jongens als bij meisjes wordt in de puberteit meer testosteron aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat er meer talg aangemaakt wordt. Wordt er teveel talg aangemaakt, dan kan dat zorgen voor verstoppingen in de poriën. Vaak trekken de onzuiverheden na de puberteit weg.

Hormonale acne bij volwassenen

Na de puberteit krijgen vooral vrouwen te maken met hormonale acne. Deze acne manifesteert zich dan veelal langs de kaaklijn, op de kin of in de hals. Hormonen zijn vaak de oorzaak van acne bij volwassen. Het is belangrijk om alle oorzaken van acne op de huid aan te pakken en ook te onderzoeken welke factoren van binnenuit invloed hebben.

Pukkels voor- of tijdens de menstruatie 

Net voor en tijdens de menstruatie stijgt de progesteronspiegel. Dit vrouwelijke hormoon stimuleert de talgafscheiding met als gevolg dat acne ontstaat. Daarnaast kennen veel vrouwen wel de behoefte om voor de menstruatie meer te eten, veelal niet met de gezondste voeding. Dit kan nog een extra trigger zijn in de ontwikkeling van onzuiverheden tijdens de menstruatie. Vaak trekken de puistjes na de menstruatie weer weg. 

Onzuiverheden bij gebruik van anticonceptiepil 

De anticonceptiepil wordt door huisartsen nog wel eens ingezet om acneklachten te voorkomen. Dit komt doordat je dan een stabielere hormoonhuishouding krijgt. Wanneer je stopt met de pil kun je (tijdelijk) last krijgen van hormonale acne, omdat je hormonen opnieuw in balans moeten komen. Dit kan wel tot een jaar na het stoppen met de pil duren. De toename van onzuiverheden zie je vaak terug bij alle vormen van hormonale anticonceptie. Dus ook bij de Mirena spiraal en de prikpil. 

Acne tijdens de zwangerschap 

Tijdens de ‘reguliere’ menstruatiecyclus veranderden de hormonen in je lichaam. Bij een zwangerschap gieren er nóg meer hormonen door je lichaam. Hierdoor verandert er van alles in je lichaam wat voor zwangerschapskwaaltjes kan zorgen, waaronder acne. Met name een hogere androgeenspiegel kan leiden tot acne tijdens de zwangerschap. De helft van de vrouwen heeft last van hormonale acne tijdens de zwangerschap. Is jouw huid gevoelig voor acne? Dan bestaat er een kans dat je hier tijdens een zwangerschap ook last van krijgt. Even volhouden dus! LET OP bepaalde ingrediënten in huidverzorging mogen niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Laat je informeren door een specialist om hormonale acne onder controle te houden. 

Acne tijdens de menopauze 

Tijdens de menopauze ondergaat het vrouwelijke lichaam rigoureuze veranderingen. Zo wordt er steeds minder oestrogeen en progesteron geproduceerd, waardoor je in de overgang komt. Dit kan leiden tot opvliegers, onregelmatige menstruatie en huidproblemen, zoals acne of droogte. Huidcellen verliezen in de loop van de tijd hun vermogen om vocht vast te houden en de huid heeft meer tijd nodig om zichzelf te vernieuwen en te genezen. Hierdoor wordt de huid dunner en minder elastisch en vervolgens ook gevoeliger, droger en vatbaarder voor onzuiverheden. Een goede verzorging van de huid is ook nu heel belangrijk.  

Wat te doen tegen hormonale acne? Tips voor thuis

Als huidtherapeut krijg ik vaak vragen over wat te doen bij hormonale acne. Een goede thuiszorgroutine kan helpen bij het verminderen van de symptomen en het voorkomen van verdere uitbraken:

  • Reinig de huid dagelijks met een milde, niet-verstoppende reiniger om overtollig talg en vuil te verwijderen.
  • Gebruik vervolgens een talg absorberende toner.
  • Zorg voor voldoende hydratatie door middel van een serum of moisturizer zonder de poriën te verstoppen.

 

Daarnaast kun je denken aan het verbeteren van je slaapritme, voldoende water drinken, gezond en gevarieerd eten en supplementen. Supplementen, zoals zink, omega-3 of probiotica, kunnen mogelijk bijdragen aan het resultaat. Laat je eerst meten bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut voordat je zelf gaat dokteren. 

 

Behandelmogelijkheden bij hormonale acne

Bij Skin Power kan ik je helpen jouw hormonale acne onder controle te krijgen. 

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken welke oorzaken mogelijk betrokken zijn bij de acne. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt, welke is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. Een behandelplan kan bestaan uit een dieptereiniging of een peeling. Ook een product advies is een belangrijk onderdeel om acne te verminderen. Kijk voor meer informatie op onderstaande foto’s. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl