Talgklierhyperplasie
Talgklierhyperplasie betekent letterlijk een zichtbare vergroting van de talgklier in de huid. De onschuldige huidaandoening komt voor bij de ouder wordende huid en kan om cosmetische redenen behandeld worden. Lees hier meer over het ontstaan en de behandelmogelijkheden bij talgklierhyperplasie.
Wat is een talgklierhyperplasie?
Talgklierhyperplasie, ook wel bekend als sebaceous hyperplasie of seniele talgklierhyperplasie, kun je opdelen in twee woorden, namelijk talgklier en hyperplasie. Een talgklier is een kleine klier in de huid die verantwoordelijk is voor de productie van talg. Talg is een olieachtige substantie die de huid en het haar beschermt en hydrateert. Hyperplasie verwijst naar de toename van het aantal cellen in een bepaald weefsel, wat tot vergroting kan leiden. Een talgklierhyperplasie is dus een vergroting van de talgklier.
Hoe ziet een talgklierhyperplasie eruit?
Een vergrote talgklier presenteert zichzelf als kleine, gele/huidkleurige bultjes op het gezicht. De bultjes zijn vaak glad en kunnen een licht verhoogde rand hebben met een gaatje in het midden. Deze bultjes zijn meestal te vinden op het voorhoofd, de neus en de wangen. De plekjes worden vaak verward met andere huidproblemen zoals acne, maar het is een afzonderlijke aandoening met specifieke kenmerken en heeft een totaal andere behandeling nodig.
Hoe ontstaat talgklierhyperplasie?
De oorzaak van talgklierhyperplasie is niet bekend. Het wordt vooral gezien bij mensen boven de 40 jaar. Mogelijk heeft huidveroudering door zonlicht er iets mee te maken. De reden dat talgklierhyperplasie met name op het gezicht gelokaliseerd is, is omdat daar de zon vaak op komt, maar ook omdat er heel veel talgklieren zitten in de huid van het gezicht.
Talgklierhyperplasie behandelen: wat zijn de opties?
Talgklierhyperplasie kan op verschillende manieren behandeld worden. Dit is afhankelijk van de ernst en de locatie van de bultjes. Er zijn verschillende behandeltechnieken die uitgevoerd kunnen worden door een huidtherapeut, huisarts of dermatoloog.
- Lasertherapie: een populaire methode, waarbij de overtollige weefsels worden verwijderd zonder de omliggende huid te beschadigen. Lees hier meer over lasertherapie.
- Cryotherapie: hierbij worden de bultjes bevroren. Lees hier meer over cryotherapie.
- Elektrocoagulatie: hierbij worden de bultjes weggebrand. Lees hier meer over elektrocoagulatie.
Kosten en vergoeding verwijderen talgklierhyperplasie
De prijs van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Je vindt de actuele tarieven hier. Een behandeling voor talgklierhyperplasie in het gezicht kan mogelijk (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekering vanuit de aanvullende zorgverzekering (acne-/camouflagetherapie). Informeer daarom bij jouw zorgverzekering of je hier recht op hebt. Tijdens een consult ontvang je een op maat gemaakt behandelplan met een kostenoverzicht.
Andere vormen van huidafwijkingen
Shop onze producten
Meer informatie of direct een afspraak maken?
Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag
Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden
Email Info@skin-power.nl