fbpx
huidtype-huidconditie

Huidtype en huidconditie

Huidtype en Huidconditie

Iedere huid is uniek. Om zorgvuldig de juiste huidverzorgingsproducten uit te kunnen kiezen dien je met drie factoren rekening te houden:

 1. Wat is jouw huidtype?
 2. Hoe is jouw huidconditie?
 3. Heb je last van een huidprobleem?face

Huidtype

Een huidtype is erfelijk bepaald en veranderd vrijwel niet. Er zijn drie verschillende huidtypes: normaal, droog of vet.

Er achter komen welk huidtype jij hebt kan best lastig zijn. Dit komt omdat cosmetica invloed heeft op jouw huid. Wanneer onjuiste producten gebruikt worden kan de huid verschijnselen vertonen die niks met je huidtype te maken hebben.

Tip: Wil je je huidtype gaan bepalen doe dit dan in de ochtend, voordat je je gezicht gewassen en verzorgd hebt.
Normaal huidtype

‘Normaal’ is een term die wij gebruiken om een huid aan te duiden welke goed in evenwicht is. De huid voelt zacht en soepel aan. De t-zone (voorhoofd, neus en kin) kan een beetje vet zijn, maar over het algemeen zijn talg en vocht goed in evenwicht. Ondanks dat de huid in balans is, is een juiste huidverzorging van belang om problemen te voorkomen.

Kenmerken normaal huidtype
 • Zichtbare poriën, maar niet verwijd.
 • Goede doorbloeding.
 • Zachte en gladde huidstructuur.
 • Gaaf en fris van kleur.
 • Geen overmatige talgproductie.

Wanneer men ouder wordt, kan de huid droger worden. Dit komt doordat de huid dunner wordt naar mate wij ouder worden.

Droog huidtype

‘Droog’ wordt gebruikt om een huidtype te beschrijven welke minder talg produceert dan een normaal huidtype. Door de verminderde talgaanmaak verliest de huid zijn natuurlijke beschermlaag. Deze natuurlijke beschermlaag zorgt er normaal voor dat er geen vocht verloren gaat. Een droog huidtype heeft het natuurlijk vermogen om vocht vast te houden verloren. Hierdoor kunnen invloeden van buitenaf makkelijk binnendringen en voor irritaties zorgen. Een verstoorde beschermlaag kenmerkt zich door een ruw, trekkerig en onprettig gevoel. De dagelijkse huidverzorging is erop gericht om de beschermlaag en het vochtgehalte te herstellen.

Kenmerken droog huidtype
 • Nauwelijks zichtbare poriën.
 • Weinig talgproductie.
 • Vaak een dunne, vale huid.
 • Voelt ruw en strak aan.
 • Mogelijk zijn schilfertjes aanwezig.
 • Huid kan geïrriteerd aanvoelen en snel rood worden.
Vet huidtype

‘Vet’ wordt gebruikt om een huidtype met een verhoogde talgproductie te beschrijven. Een vette huid vertoont vaak onzuiverheden wat erg vervelend kan zijn. De dagelijkse verzorging is erop gericht om onzuiverheden te voorkomen en de huid in balans te houden.

Kenmerken Vet Huidtype
 • Grove poriën.
 • Stevige, vaak wat dikkere huid
 • Overmatige talgproductie.
 • Glimmende, vette huid gedurende de dag.
 • Gevoelig voor onzuiverheden.

huidconditie

De huidconditie geeft de gezondheidstoestand van de huid weer. De huidconditie kan sterk verschillen per seizoen of levensfase. Factoren die invloed kunnen hebben op de huidconditie zijn onder andere het weer, UV straling, luchtvervuiling, hormonen, voeding, geneesmiddelen, roken, stress, nachtrust en zo zijn er nog veel meer factoren.

De huidconditie bepalen we door vijf verschillende factoren. Om jouw huidconditie te bepalen kun je aan de verschillende factoren een score hangen bijvoorbeeld slecht, normaal of goed.

1. Vochtgehalte

Het vochtgehalte kan vaak al door ervaring van een trekkerig gevoel bepaald worden. Wil je dit op de huid bekijken. Lift de huid dan een klein beetje, wanneer de huid craquelé vertoont geeft het aan dat er een vocht tekort is. Vrijwel iedereen heeft plaatselijk vocht tekorten.

2. Doorbloeding

De doorbloeding kun je meten door met de vinger op de huid te drukken en te tellen hoe snel jouw huidskleur weer terug is. 2 seconden is gemiddeld voor een goede doorbloeding. Kleurt jouw huid sneller terug dan heb je een snelle doorbloeding, duurt het langer dan heb je een tragere doorbloeding.

3. Gevoeligheid van de huid

Een gevoelige huid raakt snel geïrriteerd. Dit herken je door symptomen zoals roodheid, uitslag, prikkend, branderig gevoel en jeuk.

4. Talg en zweet productie

De talg en zweet productie is een natuurlijk proces van de huid dat de hele dag door werkt. Een verhoogde talg en zweet aanmaak kun je herkennen aan de glimmende huid in de loop van de dag.

5. Tekenen van huidveroudering.

Bij tekenen van huidveroudering kijk je naar de stevigheid en veerkracht van de huid. In welke mate zijn er lijntjes en rimpeltjes aanwezig. Daarnaast zijn pigmentvlekjes ook tekenen van huidveroudering.

huidprobleem

Een huidprobleem is iets waar jij last van hebt. Een huidprobleem kan langzaam toenemen of plotseling ontstaan. Een huidprobleem wordt vaak als erg vervelend ervaren en je kunt je er aan storen. Enkele voorbeelden van huidproblemen heb ik hieronder weergegeven:

Soorten huidproblemen
 • Acne kenmerkt zich door de aanwezigheid van onzuiverheden in de vorm van puistjes en mee-eters. Acne is een veel voorkomend probleem. Zonder behandeling kan het vaak jaren blijven bestaan en blijvende schade in de vorm van littekens is groot.
 • Doffe, grauwe huid kenmerkt zich doordat de huid zijn natuurlijke gezonde glans verloren heeft. De huid is vaak verdikt.
 • Slechte doorbloeding laat de huid er grauw en bleek uitzien.
 • Vochtarme of droge huid heeft te maken met een onprettig, trekkerig gevoel van de huid. Soms zijn er ook vervelende schilfertjes aanwezig.
 • Pigmentvlekken ontstaan door plaatselijke ophopingen van pigment. De donkere vlekken komen vaak voor op zon blootgestelede lichaamsdelen.
 • Een rode huid kenmerkt zich door uitgezette bloedvaatjes of egale roodheid op de wangen, neus, voorhoofd of kin.
 • Onsierlijke plekjes of vlekjes op het gezicht of lichaam. Huidoneffenheden kunnen voor komen in allerlei soorten, maten en vormen en zijn vaak goed en snel weg te halen.
 • Huidveroudering, hier ontkomt niemand aan. Huidveroudering begint vanaf het 25e levensjaar, waarbij lijntjes, rimpels en pigment langzaam zichtbaar worden. Door er tijdig bij te zijn kun je jouw natuurlijke schoonheid zo lang mogelijk bewaren. Lijntjes en rimpels spreken denk ik voor zich. De huid verliest zijn stevigheid en veerkracht.


Bekijk hier alle huidproblemen

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Roerdompstraat 4 | 3471 XM Kamerik

Email Info@skin-power.nl