fbpx

IPL vs Laser ontharen

Voor definitieve ontharing zijn verschillende behandelmogelijkheden. Maar wat zijn nu de verschillen? En waarvoor moet jij kiezen? 

laser-ontharen-benen-woerden

Als ervaren huidtherapeut bij Skin Power in Woerden begrijp ik de noodzaak om helderheid te bieden over de verschillen tussen IPL en laser ontharen. Beide technieken worden veel aangeboden, maar er zijn essentiële verschillen die je zou moeten weten voordat je een behandeling ondergaat. Lees onderstaand verder over de behandeltechnieken en belangrijkste verschillen tussen IPL en laser ontharen.

Wat is het verschil tussen IPL en laser ontharen?

Het belangrijkste verschil tussen IPL en laser ontharen ligt in de technologie die wordt gebruikt. Terwijl IPL een breedspectrum van lichtpulsen gebruikt, maakt laser gebruik van één specifieke golflengte van laserlicht. Hierdoor kan laser ontharen doelgerichter en effectiever zijn dan IPL. Vooral voor mensen met een donkerdere huidtype of hele dunne lichtere haren. Het verschil tussen de verschillende lasers heeft met name te maken met de kracht van het apparaat en de pulsduur (de tijd van het opwarmen/beschadigen van de haren). Een belangrijke regel hierbij hoe dunner het haartje hoe sneller je het haartje wilt verwarmen.

Wat is IPL (intense Pulsed Light) ontharen?

IPL, ofwel Intense Pulsed Light, is en flitslamp welke vaak als laser wordt beschouwd, maar dat eigenlijk niet is. Ik vergelijk IPL veelal met een zaklamp. De onthaartechniek zendt een brede lichtstraal uit wat niet alleen focust op haren, maar ook zichzelf richt op pigmenten en roodheid in de huid. Er wordt meer warmte boven en onder het haarzakje afgegeven. Dit resulteert in energieverlies naar de haar, waardoor de behandeling minder effectief is. Dunne haren zijn hiermee lastig te behandelen. Tevens wordt IPL afgeraden om bij donkere huidtypes te gebruiken, vanwege extra risico op huidreacties. 

Wat is laser ontharen?

De term laser ontharen wordt gebruikt bij iedere methode van definitief ontharen, maar wordt niet altijd juist gebruik. Zo is IPL geen laser, maar een flitslamp. Bij laser ontharen is er sprake van één specifieke golflengte, zie onderstaande verschillinde lasers die ingezet kunnen worden. De golflengte zegt iets over de diepte en doel. Zo heeft een diode laser, Alexandrite en Ruby laser als doelchromofoor pigment en bereiken ze de diepte van het haarzakje. De ND:YAG laser komt dieper in de huid en ziet zowel wat pigment als roodheid en werkt meer op bloedvaten van het haarzakje. Daarom is deze definitieve ontharingsmethode veilig voor de donkere huid.

Diode laser ontharen (808-810nm)

De Diode laser is een effectieve methode voor ontharing. Vanwege de golflengte en pulsduur werkt deze laser het beste op lichte huiden in combinatie met dikke, donkere haren. Nieuwere (goedkope) diode lasers gebruiken een in-motion techniek om pijn te verminderen, maar zijn minder precies en effectief. Donkere (negroïde) huiden zijn niet veilig/effectief te behandelen met deze golflengte.

Alexandrite laser (755nm)

De Alexandrite laser is een van de snelste lasers voor ontharing. De nieuwe Alexandrite lasers beschikken over een korte pulsduur, zelfs met 1 en 2 miliseconden. Het voordeel hiervan is dat zowel dikke als de dunste gepigmenteerde haren behandeld worden. Evenals IPL en de diode laser zijn donkere huiden niet veilig te behandelen met deze golflengte. 

ND:YAG laser (1064nm)

De ND:YAG heeft een langere golflengte dan de Diode- en Alexandrite laser en dringt dieper in de huid door. De laser richt zich niet alleen op het pigment van de haar, maar op het bloed in het haarvaatjes die het haarzakje voeden. Hierdoor kan de laser perfect ingezet worden voor mensen met een donkere huidskleur. 

Ruby Laser (694nm)

De Ruby-laser is een van de eerste lasers die op de markt kwam, maar wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. De laser geeft te veel risico op pigmentverschuiving en de resultaten laten te wensen over.

Wanneer ontstonden  ontharingslasers? De Ruby-laser werd uitgevonden in 1960 en de Diode-laser volgde in 1962. Vervolgens kwamen de Nd:YAG-laser in 1964 en Alexandrite-laser in 1983. IPL werd in 1994 op de markt gebracht en de toevoeging van radiofrequentie bij IPL ontstond in 2003. Diode-lasers met filters ontstonden in 2012 (Soprano ICE) en 2015 (InMode). De ontwikkeling van de krachtige Nd:YAG- en Alexandrite-combinaties kenmerkt zich door de ontwikkeling van de GentleMax Pro-laser in 2007, de Elite+ in 2012 en tot slot de Clarty-laser in 2016*.

Voor- en nadelen van IPL en laser ontharen

Om de tekst kort samen te vatten zet ik de voor- en nadelen van de twee technieken tegenover elkaar:

Technologie apparatuur, hierbij gaat het om de power en snelheid waarmee pulsen afgegeven kunnen worden. 

 • IPL: minder krachtig.
 • Laser: krachtiger en doeltreffender. 

Doelgebied. Het licht wat binnendringt moet door het pigment omgezet worden naar warmte om de haarfollikel te beschadigen. 

 • IPL: bredere afgifte van warmte boven en onder het haarzakje (zaklamp). 
 • Laser: nauwkeurige afgifte warmte op het haarzakje (laserstraal).
Veiligheid
 • IPL: om het zelfde effect te behalen moet er meer warmte afgegeven worden, waardoor omringend weefsel beschadigd kan raken. Meer kans op bijwerkingen.
 • Laser: alleen haarbeschadiging. 

Aantal benodigde sessies:

 • IPL: meer sessies
 • Laser: minder sessies 

Behandeltijd

 • IPL: sneller dan een Diode laser, langzamer dan een Alexdrite of ND:YAG laser – duurt langer voordat je resultaat merkt. 
 • Laser: verschilt per techniek. Diode lasers doen er langer over dan een Alexendrite of ND:YAG – sneller resultaat.

Kosten

 • IPL: per behandeling vaak voordeliger, echter duurt het langer voordat je het gewenste resultaat hebt behaald. 
 • Laser: kostbaarder. Helaas is de apparatuur ook duurder in aanschaf. 

Pijnniveau

 • IPL: minder pijnlijk. Niet iedereen is het hier mee eens. Doordat de warmte meer verspreid afgegeven wordt voel je niet 1 duidelijke prikje. 
 • Laser: naar eigen ervaring verschilt dit erg per techniek. Diode laser is gevoeliger dan de Alexandrite voor de lichte huid. Dit heeft te maken met de pulsduur en manier van koeling. 

Geschiktheid voor huid- en haartypes 

 • IPL: enkel lichte huidtypes met dik en donker haar.
 • Diode laser: Lichte huidtypes met medium/dik en donkere haren.
 • Alexandrite laser: lichte huidtypes met dun/medium en dik haar. Donker haar (donker blond, bruin en zwart).
 • ND:YAG laser: donkere huidtypes met dun/ medium en dik haar. 

Welke ontharingsmethode is het meest geschikt voor mij?

Het kiezen van de juiste laser en behandelaar is essentieel voor het gewenste resultaat en de veiligheid. De prijsverschillen tussen klinieken kunnen worden toegeschreven aan de keuze van de gemaakte apparatuur en (on)geschoolde behandelaars. Vraag tijdens een consult altijd naar de kwalificaties van de laser en ervaring van de behandelaar. Je kunt de behandelaar ook zelf opzoeken in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Laser ontharen bij Skin Power in Woerden

In mijn carrière heb ik met de verschillende behandeltechnieken gewerkt en heb ik gekozen voor de Clarity2 van Lutronic. Dit is een laser met zowel een ND:YAG als een Alexandrite laser. Met veel verschillende spotsizes, korte pulsduraties, hoge energie en geavanceerde functies, zoals ingebouwde tempratuurmeting, cryo koeling (helpt tegen de gevoel) en digitale overlaptracker onderscheidt de laser zich van vergelijkbare lasers zoals de Gentle Max Pro en Duetto MT EVO. Met de Clarity2 kunnen alle huidtypes en haardiktes, met de Alexandrite als beste keuze voor de lichte huiden en de ND:YAG voor de donkere huiden behandeld worden.

Lees hier meer over laser ontharen

Bronnen: “Principles of Lasers” door Orazio Svelto, “Laser: 50 Years of Discoveries” door Jeff Hecht, “A Brief History of Lasers” door J.J. Ramsden, “Introduction to Laser Technology” door C. Breck Hitz, J.J. Ewing en Jeff Hecht. “A Review of Laser and Light Therapy in Esthetic Medicine” door Jeffrey S. Dover en Kenneth A. Arndt, gepubliceerd in Dermatologic Clinics in 2014. “Lasers and Light Sources for the Removal of Unwanted Hair” door Elizabeth L. Tanzi en Tina S. Alster, gepubliceerd in Clinical Dermatology in 2002. “Laser Hair Removal: A Review” door Maria Cristina Palangié, gepubliceerd in Journal of Cosmetic Dermatology in 2018.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl