Als ervaren huidtherapeut bij Skin Power in Woerden begrijp ik de noodzaak om helderheid te bieden over de verschillen tussen IPL en laserontharen. Beide technieken worden veel aangeboden, maar er zijn essentiële verschillen die je zou moeten weten voordat je een behandeling ondergaat. Lees verder over de behandeltechnieken en belangrijkste verschillen tussen IPL en laser ontharen.
Wat is het verschil tussen IPL en laser ontharen?
Het belangrijkste verschil tussen IPL en laserontharen ligt in de technologie die wordt gebruikt. Terwijl IPL een breedspectrum van lichtpulsen gebruikt, maakt laser gebruik van één specifieke golflengte van laserlicht. Hierdoor kan laserontharen doelgerichter en effectiever zijn dan IPL. Vooral voor mensen met een donkerdere huidtype of hele dunne lichtere haren. Het verschil tussen de verschillende lasers heeft met name te maken met de kracht van het apparaat en de pulsduur (de tijd van het opwarmen/beschadigen van de haren). Een belangrijke regel hierbij hoe dunner het haartje hoe sneller je het haartje wilt verwarmen.
Wat is IPL (intense Pulsed Light) ontharen?
IPL, ofwel Intense Pulsed Light, is een flitslamp die vaak als laser wordt beschouwd, maar dat eigenlijk niet is. Ik vergelijk IPL veelal met een zaklamp. De onthaartechniek zendt een brede lichtstraal uit. Deze lichtstraal focust niet alleen op haren, maar richt zich ook op pigmenten en roodheid in de huid. Er wordt meer warmte boven en onder het haarzakje afgegeven. Dit resulteert in energieverlies naar de haar, waardoor de behandeling minder effectief is. Dunne haren zijn hiermee lastig te behandelen. IPL wordt afgeraden bij donkere huidtypes vanwege een groter risico op reacties van de huid.
Wat is laserontharen?
De term laserontharen wordt gebruikt bij iedere methode van definitief ontharen, maar wordt niet altijd juist gebruikt. Zo is IPL geen laser, maar een flitslamp. Bij laserontharen is er sprake van één specifieke golflengte. Hieronder zie je verschillinde lasers die ingezet kunnen worden. De golflengte zegt iets over de diepte en het doel. Zo heeft een Diode laser, Alexandrite en Ruby laser als doelchromofoor pigment en bereiken ze de diepte van het haarzakje. De ND:YAG laser komt dieper in de huid en ziet zowel wat pigment als roodheid en werkt meer op bloedvaten van het haarzakje. Daarom is deze definitieve ontharingsmethode veilig voor de donkere huid.
Diode laser ontharen (808-810nm)
De Diode laser is een effectieve methode voor ontharing. Vanwege de golflengte en pulsduur werkt deze laser het beste op lichte huiden in combinatie met dikke, donkere haren. Nieuwere (goedkope) Diode lasers gebruiken een in-motion techniek om pijn te verminderen, maar zijn minder precies en effectief. Donkere (negroïde) huiden zijn niet veilig/effectief te behandelen met deze golflengte.
Alexandrite laser (755nm)
De Alexandrite laser is een van de snelste lasers voor ontharing. De nieuwe Alexandrite lasers beschikken over een korte pulsduur, zelfs met 1 en 2 miliseconden. Het voordeel hiervan is dat zowel dikke als de dunste gepigmenteerde haren behandeld worden. Evenals IPL en de Diode laser zijn donkere huiden niet veilig te behandelen met deze golflengte.
ND:YAG laser (1064nm)
De ND:YAG heeft een langere golflengte dan de Diode en Alexandrite laser en dringt dieper in de huid door. De laser richt zich niet alleen op het pigment van de haar, maar op het bloed in de haarvaatjes die het haarzakje voeden. Hierdoor kan de laser perfect ingezet worden voor mensen met een donkere huidskleur.
Ruby Laser (694nm)
De Ruby laser is een van de eerste lasers die op de markt kwam, maar wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. De laser geeft te veel risico op pigmentverschuiving en de resultaten laten te wensen over.
Ontstaan ontharingslasers
Wanneer ontstonden ontharingslasers? De Ruby laser werd uitgevonden in 1960 en de Diode laser volgde in 1962. Vervolgens kwamen de Nd:YAG laser in 1964 en Alexandrite laser in 1983. IPL werd in 1994 op de markt gebracht en de toevoeging van radiofrequentie bij IPL ontstond in 2003. Diode lasers met filters ontstonden in 2012 (Soprano ICE) en 2015 (InMode). De ontwikkeling van de krachtige Nd:YAG en Alexandrite combinaties kenmerkt zich door de ontwikkeling van de GentleMax Pro laser in 2007, de Elite+ in 2012 en tot slot de Clarity laser in 2016*.
Voor- en nadelen van IPL en laser ontharen
Om de tekst kort samen te vatten zet ik de voor- en nadelen van de twee technieken tegenover elkaar:
Technologie apparatuur, hierbij gaat het om de power en snelheid waarmee pulsen afgegeven kunnen worden.
- IPL: minder krachtig.
- Laser: krachtiger en doeltreffender.
Doelgebied. Het licht dat binnendringt moet door het pigment omgezet worden naar warmte om de haarfollikel te beschadigen.
- IPL: bredere afgifte van warmte boven en onder het haarzakje (zaklamp).
- Laser: nauwkeurige afgifte warmte op het haarzakje (laserstraal).
Veiligheid
- IPL: om hetzelfde effect te behalen moet er meer warmte afgegeven worden, waardoor omringend weefsel beschadigd kan raken. Meer kans op bijwerkingen.
- Laser: alleen haarbeschadiging.
Aantal benodigde sessies:
- IPL: er zijn meer sessies nodig om het gewenste resultaat te krijgen.
- Laser: met minder sessies krijg je het gewenste resultaat.
Behandeltijd
- IPL: sneller dan een Diode laser, maar langzamer dan een Alexdrite of ND:YAG laser. Het duurt langer voordat je resultaat merkt.
- Laser: verschilt per type laser. Diode lasers doen er langer over dan een Alexendrite of ND:YAG. Bij de laatste twee is er sneller resultaat..
Kosten
- IPL: per behandeling vaak voordeliger, echter duurt het langer voordat je het gewenste resultaat hebt behaald.
- Laser: kostbaarder. Door de hoge aanschafprijs van de apparatuur is de prijs van de behandeling ook wat hoger.
Pijnniveau
- IPL: over het algemeen minder pijnlijk, maar daar is niet iedereen het mee eens. Doordat de warmte meer verspreid afgegeven wordt voel je niet één duidelijke prikje.
- Laser: naar eigen ervaring verschilt dit erg per type laser. De Diode laser is gevoeliger dan de Alexandrite voor de lichte huid. Dit heeft te maken met de pulsduur en manier van koeling.
Geschiktheid voor huid- en haartypes
- IPL: alleen voor lichte huidtypes met dik en donker haar.
- Diode laser: lichte huidtypes met medium/dik en donkere haren.
- Alexandrite laser: lichte huidtypes met dun/medium en dik haar. Donker haar (donker blond, bruin en zwart).
- ND:YAG laser: donkere huidtypes met dun/ medium
Welke ontharingsmethode is het meest geschikt voor mij?
Het kiezen van de juiste laser én behandelaar is essentieel voor het gewenste resultaat en de veiligheid. De prijsverschillen tussen klinieken kunnen worden toegeschreven aan de keuze van de gemaakte apparatuur en (on)geschoolde behandelaars. Vraag daarom tijdens het eerste consult altijd naar de kwalificaties van de laser en ervaring van de behandelaar. Je kunt de behandelaar ook zelf opzoeken in het Kwaliteitsregister Paramedici. Tijdens het consult wordt in overleg bepaald welke ontharingsmethode het meest geschikt is voor jou.
Laser ontharen bij Skin Power in Woerden
In mijn carrière heb ik met verschillende behandeltechnieken gewerkt. Bij Skin Power werk ik met de Clarity2 van Lutronic. Dit is een laser met zowel een ND:YAG als een Alexandrite laser. Door deze combinatie kan iedereen met elk huidtype en haardikte bij Skin Power terecht voor laserontharen. Met veel verschillende spotsizes, korte pulsduraties, hoge energie en geavanceerde functies, zoals ingebouwde tempratuurmeting, cryo koeling (koelt de behandelde posities) en digitale overlaptracker onderscheidt de laser zich van vergelijkbare lasers zoals de Gentle Max Pro en Duetto MT EVO.
Lees hier meer over laser ontharen
Bronnen: “Principles of Lasers” door Orazio Svelto, “Laser: 50 Years of Discoveries” door Jeff Hecht, “A Brief History of Lasers” door J.J. Ramsden, “Introduction to Laser Technology” door C. Breck Hitz, J.J. Ewing en Jeff Hecht. “A Review of Laser and Light Therapy in Esthetic Medicine” door Jeffrey S. Dover en Kenneth A. Arndt, gepubliceerd in Dermatologic Clinics in 2014. “Lasers and Light Sources for the Removal of Unwanted Hair” door Elizabeth L. Tanzi en Tina S. Alster, gepubliceerd in Clinical Dermatology in 2002. “Laser Hair Removal: A Review” door Maria Cristina Palangié, gepubliceerd in Journal of Cosmetic Dermatology in 2018.
Meer informatie of direct een afspraak maken?
Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag
Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden
Email Info@skin-power.nl