fbpx

Hyperpigmentatie

Veel mensen krijgen te maken met een vorm van hyperpigmentatie. Bij hyperpigmentatie is de aangedane huid donkerder verkleurd dan de rest van de huid. Dit geeft een bruine, grijze of zelfs zwarte verkleuring van de huid. Lees verder om meer te weten te komen over het wat hyperpigmentatie is, hoe het ontstaat en welke behandelingen er zijn. 

hyperpigmentatie

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is een verzamelterm voor pigmentaandoeningen, waarbij bepaalde delen van de huid donkerder van kleur zijn dan de omliggende huid. Lees hier over alle pigmentaandoeningen.

Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie? 

De belangrijkste oorzaken van hyperpigmentatie zijn blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, ontstekingen en huidtrauma. Elk van deze factoren kan leiden tot een overproductie van pigment, wat resulteert in donkere vlekken en plekjes op de huid.

Hoe ontstaat hyperpigmentatie?

De vorming van hyperpigmentatie ontstaat door een overproductie van pigment, ook wel bekend als melanine. Hierbij is blootstelling aan de zon een van de belangrijkste oorzaken. Uv-straling stimuleert de productie van melanine. Door overmatige blootstelling aan de zon kan er DNA-schade ontstaan en komt er een verstoring in dit proces. Hierdoor wordt er plaatselijk meer pigment aangemaakt en ontstaat er een donkere verkleuring op de huid. Bij acne of een verwonding kan een huid zonder invloed van de zon meer pigment aanmaken. De ontstekingsreactie in de huid kan namelijk bruine littekens achterlaten, ook wel bekend als post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Waar komt hyperpigmentatie voor?

Hyperpigmentatie kan overal op het lichaam voorkomen, maar wordt met name gezien op de aan de zon blootgestelde delen van het lichaam. Denk hierbij aan het gezicht, handen en armen. Ook op gebieden die minder blootgesteld worden aan de zon komt hyperpigmentatie voor, denk hierbij aan de rug, benen en schaamstreek. Voor de behandeltechniek maakt het niet uit op welke plek van het lichaam  het pigment voorkomt.

Hyperpigmentatie op de donkere huid 

Een donkere huid bevat van nature meer melanine, waardoor de huid gevoeliger is voor pigmentveranderingen. Hyperpigmentatie is daarom een veelvoorkomend probleem bij mensen met een donkerder huidtype. Door de gevoeligheid voor pigmentatie is het aan te raden om professioneel advies in te winnen om de pigmentveranderingen te minimaliseren. Er zijn speciale behandelingen en producten ontwikkeld om de kans op pigmentatie te verkleinen. 

Post-inflammatoire hyperpigmentatie 

Post-inflammatoire hyperpigmentatie, oftewel PIH, is anders dan een pigmentvlek. De vlek ontstaat na een ontsteking, acne of verwonding van de huid, waarbij tijdens het genezingsproces meer pigment aangemaakt wordt. Dit kun je een beetje zien als een hyperpigmentatie litteken. De behandeling hiervan is niet zo gemakkelijk als van een pigmentvlek en is vaak een combinatie van verschillende therapieën. Lees hier meer over post-inflammatoire hyperpigmentatie

Gaat hyperpigmentatie vanzelf weg?

In sommige gevallen kan hyperpigmentatie vanzelf vervagen. Dat komt in het begin voor bij zonschade die in de zomer ontstaat en richting de winter vervaagt. Bij langdurige zonschade zijn pigmentvlekken veelal blijvend. Wanneer het gaat om PIH kan het in sommige gevallen na een langere periode, gemiddeld vaak drie maanden, zelf vervagen. Vaak is uiteindelijk een behandeling noodzakelijk om de hyperpigmentatie te verminderen. 

Wat kun je zelf doen tegen pigmentvlekken? 

Ook hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je je dagelijks insmeert met een hoge kwaliteit zonbescherming van minimaal SPF30, bijvoorbeeld van Heliocare. Herhaal dit meerdere malen op een dag en zoek de schaduw op. Daarnaast kan het gebruik van thuisproducten met vitamine C, retinol of glycolzuur helpen bij het vervagen van pigmentvlekken. Het is belangrijk is om professioneel advies in te winnen. Bij verkeerd gebruik kan het je pigment namelijk ook verergeren. 

Wat te doen tegen hyperpigmentatie?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook bij hyperpigmentatie. Je kunt de volgende maatregelen nemen om hyperpigmentatie te voorkomen:

  • Zorg dat je jezelf dagelijks insmeert met een hoge kwaliteit zonbescherming van minimaal SPF30, bijvoorbeeld van Heliocare. Herhaal dit meerdere malen op een dag.
  • Zoek de schaduw op.
  • Thuisproducten: gebruik crèmes en serum om hyperpigmentatie te verminderen. Er zijn tal van producten die pigmentatie kunnen vervagen. De actieve werkstoffen waar je op moet letten zijn: vitamine C, retinol of glycolzuur. De samenstelling en verpakking is hierbij erg belangrijk. Laat je daarom adviseren door een professional. Verkeerd gebruik kan je pigment namelijk ook verergeren.

PIH kun je niet altijd voorkomen, ook niet met bovenstaande maatregelen. Vraag een huidtherapeut om advies. 

Hyperpigmentatie behandeling 

Er zijn verschillende methoden om hyperpigmentatie te verwijderen. De methode wordt gekozen aan de hand van de variant, soort en hoeveelheid pigment. Bij Skin Power worden behandeltechnieken ook gecombineerd voor een nog sneller resultaat. Hiervoor stel ik graag een behandelplan op maat voor jou op tijdens een consult gesprek. De volgende technieken kunnen worden toegepast:

  • Lasertherapie: hierbij wordt door middel van warmte het pigment in de vlek  beschadigd, waardoor het door het lichaam afgestoten wordt. Lees hier meer over lasertherapie bij pigment.
  • Cryotherapie: hierbij wordt door middel van stikstof het pigment beschadigd, waardoor het pigment door het lichaam afgestoten wordt. Lees hier meer over het bevriezen van pigmentvlekken.
  • Chemische peeling: hierbij wordt een vloeistof aangebracht op de huid, waardoor er een chemische reactie ontstaat in de huid en de bovenste dode huidcellen inclusief het overtollige pigment van de huid verwijderd worden. Lees hier meer over een chemische peeling bij pigment.
  • Medische crème huisarts: in enkele gevallen schrijft de huisarts hydrochinon voor. Dit is een lokale medische crème die de pigmentaanmaak tijdelijk stil legt. Hierbij is goede voorlichting van belang. 

Wat kost een behandeling om hyperpigmentatie te verminderen?

De prijs van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Je vindt de actuele tarieven hier. Een behandeling voor hyperpigmentatie in het gezicht kan mogelijk (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekering vanuit de aanvullende zorgverzekering (camouflagetherapie). Informeer daarom bij jouw zorgverzekering of je hier recht op hebt. Tijdens een consult ontvang je een op maat gemaakt behandelplan met een kostenoverzicht.

Resultaten hyperpigmentatie behandeling: voor en na foto

Voor het verminderen van hyperpigmentatie ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres. 

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken over de hyperpigmentatie. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Deze is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. Het uiteindelijke resultaat is een egalere huid met minder zichtbare donkere vlekken. Veel cliënten zien een duidelijke verbetering in hun uiterlijk en geven aan dat de huid egaler en rustiger oogt. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl