fbpx

zwangerschapsmasker - melasma

Melasma is een veelvoorkomende vorm van donkere verkleuring van de huid, met name in het gezicht. Vaak komt het rondom de zwangerschap voor, waardoor het in de volksmond zwangerschapsmasker genoemd wordt. Deze pigmentaandoening wordt gezien als cosmetisch storend en kan gepaard gaan met schaamte en onzekerheid. Lees verder om meer te weten te komen over het ontstaan en behandelmethode van melasma. 

melasma

Wat is Melasma? 

Melasma, beter bekend als zwangerschapsmasker, is een pigmentaandoening die gekenmerkt wordt door de ontwikkeling van donkere, onregelmatige verkleuring in het gezicht. De aandoening wordt vaak in verband gebracht met hormonale veranderingen. 

Waarom wordt melasma zwangerschapsmasker genoemd? 

Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in de hormoonhuishouding. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot een overproductie van (plaatselijk) pigment. Dit kan resulteren in de kenmerkende donkere vlekken op het gezicht, die zich vaak manifesteren in het eerste trimester van de zwangerschap. Daarom wordt melasma vaak zwangerschapsmasker genoemd.

Hoe ziet een zwangerschapsmasker eruit?

Een zwangerschapsmasker laat vaak grillige (onregelmatige), lichte en donkere vlekken op het gezicht zien, die vaak symmetrisch voorkomen. De kleur geeft aan of het pigment oppervlakkig of diep (epidermaal of dermaal) in de huid aanwezig is. De pigmentvlekken komen vooral voor op het gezicht, met name op het voorhoofd, slapen, rondom de ogen of op de bovenlip. Pigmentvlekken op de bovenlip zien er vaak uit als een snor van pigment. In zeldzame gevallen komt het voor op de onderarmen. 

Hoe en wanneer ontstaat melasma?

Melasma komt vrijwel altijd voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. In zeldzame gevallen komt het voor bij mannen. Onder invloed van hormoonschommelingen in combinatie met onbeschermde of overmatige blootstelling aan ultraviolet (uv-) straling van de zon kunnen de pigmentvlekken ontwikkelen. Een hormoonschommeling kan ontstaan door een zwangerschap, verandering van anticonceptie, stress of bepaalde medicatie. Melasma is niet besmettelijk. In enkele gevallen verdwijnt een zwangerschapsmasker vanzelf, maar meestal zijn de pigmentvlekken blijvend of komen ze bij een tweede zwangerschap terug. Er is nog weinig onderzoek gedaan waarom de ene persoon er wel last van krijgt en de ander niet. 

Melasma voorkomen

Het voorkomen van een zwangerschapsmasker kan lastig zijn, omdat de hormonale veranderingen buiten je controle liggen. Toch zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen om het risico te minimaliseren, bijvoorbeeld:

  • Het voldoende en regelmatig aanbrengen van een hoogwaardige zonbescherming met SPF50
  • Zonlicht in het gezicht te vermijden door bijvoorbeeld het dragen van een pet of hoed.
  • Gebruik preventief pigment oplichtende ingrediënten zoals vitamine B, C of tranexamine zuur. 

Wat te doen tegen zwangerschapsmasker?

Gelukkig zijn er inmiddels verschillende behandelingen beschikbaar om de zichtbare pigmentvlekken te verminderen. Je kunt thuisproducten gebruiken. Daarnaast kun je bij bijvoorbeeld een huidtherapeut terecht voor professionele chemische peelings, microneedling of lasertherapie die effectief bewezen zijn. De behandeling van melasma vereist een zorgvuldige aanpak, omdat een verkeerde behandeling/uitvoering ook verergering kan geven. Daarnaast blijft er een kans dat melasma zich weer opnieuw ontwikkelt bij blootstelling aan de zon. 

Chemische peeling bij melasma

Bij een chemische peeling wordt een vloeistof aangebracht op de huid die ervoor zorgt dat de celvernieuwing gestimuleerd wordt. Hierdoor worden huidcellen inclusief overtollig pigment sneller van de huid verwijderd. Bij een speciale pigmentpeeling zitten er nog extra ingrediënten toegevoegd, waardoor nieuwvorming van pigment tegengehouden wordt. Lees hier meer over de pigmentpeeling.

Microneedling bij melasma 

Microneedling is een populaire behandeling met erg veel voordelen, zoals collageen stimulatie, reset van de huid en huidtextuur verfijnen. De techniek wordt steeds vaker ingezet om melasma te verbeteren en onder controle te houden. Door het gebruik van fijne naaldjes worden er gecontroleerd minuscule gaatjes in de huid gemaakt, waardoor het oppervlakkige pigment verwijderd wordt en de pigmentcel ‘gereset’ wordt. Dit leidt tot een egalere huidoppervlakte en vermindering van zichtbaar pigment. Lees hier meer over microneedling.

Pico laser voor melasma

Voor melasma is een speciale laser nodig. Normale lasers werken door middel van warmte. Juist de warmte van deze lasers kunnen melasma verergeren. Een pico laser geeft korte energiepulsen af, waardoor de pigmentdeeltjes in de huid in kleine stukjes gebroken worden, zonder de omliggende huid te beschadigen. 

Wat kost een behandeling om melasma te verminderen?

De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en de gekozen behandeltechniek. Je vindt de actuele tarieven hier. Tijdens een consult ontvang je een op maat gemaakt behandelplan met een kostenoverzicht.

Resultaten melasma: voor en na foto

Voor het verminderen van melasma ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres. 

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken over melasma. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Deze is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. Het uiteindelijke resultaat is een egalere huid met minder zichtbare donkere vlekken. Veel cliënten zien een duidelijke verbetering in hun uiterlijk en geven aan dat de huid egaler en rustiger oogt. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl