Pigmentvlekken verwijderen

Als huidtherapeut vertel ik je graag alles over het verwijderen van pigmentvlekken. Pigmentvlekjes, ouderdomsvlekken of een zwangerschapsmasker (melasma) kunnen een heel oneffen beeld geven. Hoewel pigmentvlekken over het algemeen niet gevaarlijk zijn, willen mensen toch vaak een behandeling voor deze verkleuringen van de huid. Bij Skin Power zijn er verschillende behandelmogelijkheden voor het verwijderen van pigmentvlekken. Benieuwd of jouw pigmentvlekken geschikt zijn om te verwijderen? Lees verder of plan een persoonlijk consult in. 

pigmentvlekken-verwijderen

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid die ontstaan door een ophoping van pigment, ook wel bekend als hyperpigmentatie. Deze vlekken kunnen zich op verschillende delen van het lichaam vormen, zoals het gezicht, de rug en de handen. Pigmentvlekken kunnen variëren van kleine, onschuldige vlekjes tot grotere, meer zichtbare plekken. Pigmentaandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals blootstelling aan de zon, veroudering, hormonale veranderingen of huidbeschadigingen. Lees hier meer over de verschillende pigmentaandoeningen en het ontstaan ervan. 

Hoe kun je pigmentvlekken in het gezicht verwijderen?

Het gezicht is vaak het meest blootgestelde deel van het lichaam aan zon, waardoor pigmentvlekken hier het meeste voorkomen. Hierdoor kunnen pigmentvlekken in het gezicht erg zichtbaar en storend zijn. Voor een effectieve aanpak is het belangrijk om te weten van welk soort pigmentaandoening sprake is. Afhankelijk van het type pigment en de hoeveelheid wordt de behandeling gekozen. De behandeling kan bestaan uit een chemische peeling, pigment lasertherapie, cryotherapie of microneedling. Voor een sneller en beter eindresultaat kunnen behandelingen kunnen ook gecombineerd worden. Als huidtherapeut adviseer ik je graag welke behandeling het beste bij jou past. 

Zelf pigmentvlekken verwijderen 

Het volledig zelf verwijderen van een pigmentvlek kan een uitdaging zijn. Producten komen namelijk in veel gevallen niet diep genoeg. Thuisproducten kunnen pigmentvlekken wel lichter maken. Goed om dan te onderzoeken welk ingrediënt in een product dan moet zorgen voor het oplichten van het pigment en in welk percentage deze voorkomt. Denk hierbij aan vitamine C, niacinamide, retinol, glycolzuur, fytinezuur, kojic acid en arbutin. Je kunt uiteraard ook bij Skin Power terecht voor advies over welk product voor jou het meest geschikt is. Consistent zijn en geduldig blijven is belangrijk, omdat het resultaat meestal enkele weken tot maanden kan duren. 

Natuurlijke behandelingen om pigmentvlekken verwijderen 

Op internet kun je lezen dat pigmentvlekken te verwijderen zijn met citroensap of appelazijn. Dit raad ik echt af. Citroensap of appelazijn zijn heel erg zuur op de huid en kunnen in pure vorm ook irritatie en uitdroging veroorzaken, waardoor je de huid op een andere manier beschadigt. Ook kan het gebruik van citroensap of appelazijn een verergering van je klachten veroorzaken. 

Doel behandeling pigment verwijderen  

Welke pigmentbehandeling er ook uitgevoerd gaat worden, het doel van de behandeling is het egaliseren van de huid en het lichter maken van de pigmentvlekken. Hierbij wordt het overtollige pigment beschadigd en versneld van de huid verwijderd. Dit kan door middel van verschillende technieken, zoals een peeling, laserbehandeling, cryotherapie of microneedling. 

Pigmentvlekken verwijderen bij de dermatoloog 

Wanneer je een pigmentvlek niet vertrouwt en deze laat onderzoeken bij de huisarts kun je soms doorverwezen worden naar de dermatoloog. Een dermatoloog verwijdert met name kwaadaardige pigment- of moedervlekken. In enkele gevallen willen ze een goedaardige pigmentvlek wel eens verwijderen. De behandeling hangt af van de beschikbare behandeltechnieken in het ziekenhuis. Een dermatoloog kan je ook doorverwijzen naar een huidtherapeut voor het verwijderen van pigment.  

Peeling voor het verwijderen van pigmentvlekken 

Een chemische of medische peeling is een populaire behandeling voor het verwijderen van pigmentvlekken. Tijdens de behandeling wordt er een vloeistof op de huid aangebracht, waardoor de bovenste huidlaag verwijderd wordt. Dit proces stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor pigmentvlekken vervagen en er een egalere teint ontstaat. Peelings kunnen variëren van oppervlakkig tot diep, afhankelijk van de ernst van de pigmentvlekken. Lees hier meer over peelings bij pigmentvlekken

Pigmentvlekken bevriezen: verwijderen met stikstof

Een minder bekende behandeltechniek, die wel veel door dermatologen en huidtherapeuten gedaan wordt, is cryotherapie. Tijdens de behandeling wordt door middel van een cryopen het pigmentvlekje secuur bevroren. Hierdoor verandert de celsamenstelling en worden de cellen afgestoten. Het pigment schilfert versneld af waardoor het pigmentvlekje oplicht of volledig verwijderd wordt. Lees hier meer over pigmentvlekken bevriezen

Laserbehandeling voor pigmentvlekken

Een bekende methode om pigmentvlekken te verwijderen is door middel van een laserbehandeling. Tijdens de behandeling wordt er door middel van een geconcentreerde lichtstraal warmte afgegeven, waardoor het pigment afgestoten wordt. Dit resulteert in een egalere huidskleur. Lees hier meer over de pigmentlaserbehandeling

Microneedling bij pigment 

Microneedling is een populaire behandeling met erg veel voordelen, zoals collageenstimulatie, reset van de huid en verfijning van de huidtextuur. De techniek wordt steeds vaker ingezet om een specifieke vorm van pigment, melasma, te verbeteren en onder controle te houden. Door het gebruik van fijne naaldjes worden er gecontroleerd minuscule gaatjes in de huid gemaakt, waardoor het oppervlakkige pigment verwijderd wordt en de pigmentcel ‘gereset’ wordt. Dit leidt tot een egalere huidoppervlakte en vermindering van zichtbaar pigment. Lees hier meer over microneedling

Waar moet je rekening mee houden bij het verwijderen van pigment?

Voorafgaand aan een behandeling vindt er altijd een consult plaats. In dit consult bespreken we jouw wensen en verwachtingen. Daarnaast kijken wij naar jouw huid om te bepalen welk soort pigmentvlekken het zijn en welke behandeling het beste past. 

Om te kunnen starten met de behandeling is het belangrijk dat de huid niet meer zongebruind is en vier weken na de behandeling niet blootgesteld wordt aan de zon. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met een herstel van zeven tot tien dagen. Tijdens dit herstel wordt het pigmentvlekje donkerder en verwijderd van de huid. Na deze tijd is de huid heel erg kwetsbaar. Wanneer je je huid niet goed verzorgt of beschermt kan een pigmentvlekje snel terugkeren. 

Wat kost het verwijderen van pigmentvlekken?

De prijs voor het verwijderen van pigmentvlekken varieert en is afhankelijk van het type behandeling en hoeveelheid pigment. Je vindt de actuele tarieven hier. Tijdens een consult ontvang je een op maat gemaakt behandelplan met een kostenoverzicht.

Wordt het verwijderen van pigmentvlekken vergoed?

Het verwijderen van pigmentvlekken in het gezicht kan mogelijk (gedeeltelijk) worden vergoed door de zorgverzekering vanuit de aanvullende zorgverzekering (camouflagetherapie). Informeer daarom bij jouw zorgverzekering of je hier recht op hebt. Lees hier meer over vergoedingen bij huidtherapie.

Resultaten pigment behandeling: voor en na foto

Voor het verwijderen van donkere pigmentatie ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres. Op onderstaande voor en na foto’s zijn mooie resultaten te zien waarbij verschillende pigment verwijderende behandeling zijn uitgevoerd. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl