Zonschade
Zonschade is een veelvoorkomend probleem in Nederland, en wordt veroorzaakt door te veel zonnen of te lang in de zon zijn. Huidverbranding is hiervan de meest bekendste. Door jarenlange blootstelling aan de zon kan op termijn de elasticiteit van de huid verminderen. Je huid wordt dun en gerimpeld. Ook kunnen door schade aan de huidcel, ruwe, rode of donkere plekken ontstaan. Lees verder om meer over zonschade te weten te komen.
Wat is zonschade?
Zonschade, ook wel bekend als fotodamage, is een aandoening waarbij de huid beschadigd is geraakt door overmatige blootstelling aan ultraviolet (uv-) licht van de zon. Zonschade is een verzamelterm en kan in verschillende vormen op de huid voorkomen.
Hoe ziet zonschade eruit?
Zonneschade manifesteert zich op verschillende manieren. Een van de bekendste vormen is een huidverbranding. Hierbij wordt je huid rood of vuurrood en vervelt het later. Eigenlijk is dit een ontstekingsreactie van je huid. Na jarenlange blootstelling aan de zon gaat de huid er minder egaal uitzien. De bruine of rode vlekjes en plekjes die dan ontstaan worden omschreven als zonschade. Tevens zijn rimpels en een ruwe textuur van de huid tekenen van zonschade.
Hoe herken je zonschade?
De symptomen van zonneschade kunnen variëren afhankelijk van de ernst en de duur van blootstelling aan de zon. Zonschade kan beginnen als een klein rood of donker vlekje die langzaam groter wordt als een pigmentvlek. Lees hier meer over pigmentaandoeningen. In andere gevallen voelt een plekje ruw en komen er schilfers voor. Dan kan het gaan om actinische keratose. Verder op deze pagina lees je meer over actinische keratose.
Lijntjes en rimpels horen bij de natuurlijke veroudering van de huid, maar wanneer de huid jarenlang is blootgesteld aan de zon verliest de huid zijn elasticiteit. Dit is de veerkracht van de huid. Wanneer de elasticiteit afneemt ontstaan er diepere lijnen en rimpels. Ik vergelijk dit vaak met een druif en een rozijn. Wanneer je een druif in de zon laat liggen trekt al het vocht eruit, verschrompelt de druif en wordt dit uiteindelijk een rozijn.
Waar komt zonschade voor?
Zonschade kan op het gehele lichaam voorkomen, maar komt met name voor op de delen van het lichaam die aan de zon worden blootgesteld. Hierbij zijn het gezicht, decolleté en de armen voorkeurslocaties bij vrouwen. Bij mannen wordt zonschade ook vaak gezien op de hoofdhuid, neus en oren.
Wat is actinische keratose en hoe ziet het eruit?
Actinische keratose is een huidafwijking die gekenmerkt wordt door ruwe, schilferende plekjes op de huid en komt vooral op latere leeftijd voor. Geschat wordt dat bij het toenemen van de leeftijd 80% van de mensen met een blank huidtype actinische keratose ontwikkelt. Ook op jongere leeftijd komt het steeds vaker voor, omdat de vrijetijdsbesteding, door zonvakanties en zonnebank, verandert.
Hoe begint actinische keratose?
De eerste tekenen van actinische keratose zijn vaak kleine, ruwe plekjes op de huid die aanvoelen als schuurpapier. Deze plekjes kunnen later groter en dikker worden. De plekjes variëren van rood tot huidkleurig.
Wat kun je zelf doen tegen zonschade?
Wanneer er zonschade aanwezig is kun je dit helaas niet meer terugdraaien. Er is geen vrij verkrijgbare behandeling. Behandeling is alleen mogelijk in overleg met een arts. Zie je plekjes en twijfel je eraan wat het is? Neem dan snel contact op met een huisarts of dermatoloog, zodat de plekjes gediagnosticeerd kunnen worden. Je hebt zelf wel invloed op het verdere verloop van de zonneschade. Om verergering te voorkomen kun je bijvoorbeeld vaker de schaduw opzoeken en regelmatig zonbescherming van minimaal SPF30 aanbrengen. Lees hier meer over zonbescherming.
Behandeling van actinische keratose
Een arts kan vaak met het blote oog zien of het gaat om actinische keratose. In sommige gevallen wil de arts andere huidaandoeningen uitsluiten en kan hij/zij een stukje huid wegnemen (biopt) om te laten onderzoeken. Een huisarts of dermatoloog kan actinische keratose op verschillende manieren behandelen, bijvoorbeeld met Efudix crème of cryotherapie. In sommige gevallen blijven er gevoelige rode restplekjes over. Deze kunnen bij de huidtherapeut behandeld worden, waardoor de huid er weer egaler en rustiger uit gaat zien.
Risico bij onbehandelde zonschade
Actinische keratose wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker. Dat betekent dat een onbehandeld plekje zich kan ontwikkelen tot huidkanker. Naar schatting gaat 5-10% van de onbehandelde actinische keratose over naar een plaveiselcelcarcinoom. Deze percentages kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en locatie van de laesie, de algemene gezondheid van de persoon en de mate van zonbeschadiging van de huid. Lees hier meer over actinische keratose.
Zonschade herstellen en voorkomen?
Het beste is om vanaf jongs af aan de huid te beschermen tegen de zon. Want voorkomen is beter en makkelijk dan genezen. Wanneer je eenmaal zonschade hebt kun je dit niet meer terugdraaien. Afhankelijk om welke soort zonschade het gaat zijn er verschillende professionele behandelingen bij de huisarts, dermatoloog of huidtherapeut beschikbaar om zichtbare zonschade te verminderen. Je kunt hierbij denken aan de Efudix crème, cryotherapie, een chemische peeling, microneedling, lasertherapie of thuisproducten om verergering te voorkomen en de huid in goede conditie te behouden.
Wat kost een behandeling om zonschade te verminderen?
De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en de gekozen behandeltechniek. Je vindt de actuele tarieven hier. Tijdens een consult ontvang je een op maat gemaakt behandelplan met een kostenoverzicht.
Resultaten zonschade: voor en na foto
Voor het verminderen van zonschade ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres.
Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken over de zonschade. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Deze is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. Het uiteindelijke resultaat is een egalere huid met minder zichtbare zonschade. Veel cliënten zien een duidelijke verbetering in hun uiterlijk en geven aan dat de huid egaler en rustiger oogt.
Shop onze producten
Meer informatie of direct een afspraak maken?
Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag
Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden
Email Info@skin-power.nl