fbpx
acne-onzuiverheden

10 Praktische tips voor acne vermindering

Praktische tips bij acne!

Puistjes… Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Acne is namelijk een veel voorkomend, maar vooral erg vervelend huidprobleem.

Deze blog begint met een korte uitleg over acne, dit is belangrijk zodat je weet waar eventuele puistjes, bultjes of mee-eters vandaan komen. Daarna staan we stil bij de praktische tips die je kunnen helpen acne te minimaliseren.

Wat is Acne?

Bij acne is er sprake van een ontstekingsreactie in de talgklier. Drie factoren spelen een belangrijke bij het ontstaan van acne:

1. Een verhoogde talgproductie

 • Onder invloed van hormonen gaat het lichaam meer talg produceren.
  • Voorbeeld van situaties waar hormoon veranderingen plaats vinden: puberteit, menstruatie periode, anticonceptie, zwangerschap, overgang en verhoogd stress level door werkdruk, tentamens, privé situaties noem maar op.

2. Verstopte talgklieruitgang

 • In een normale situatie laten ‘dode huidcellen’ vanzelf los. Bij een verdikte huid schilferen de ‘dode huidcellen’ niet of niet goed af. Hierdoor wordt de uitgang van de talgklier verstopt en hoopt talg zich op.
  • Mogelijke oorzaken: hormonen, zon, verkeerde huidverzorging/cosmetica.

3. Een toename van de C. acne bacterie op de huid (voorheen P. acne bacterie).

 • Op iedere huid komt de C. acne bacterie voor. Bij mensen met acne is de C. acne bacterie in hogere mate aanwezig.

Acne-verminderen

Ik sprak Joyce bij een vriendin thuis en vertelde haar over mijn acne – onrustige / onzuivere – huid. Ik had dit al best lang en eigenlijk was het nooit echt weg. Na van alles geprobeerd te hebben wist ik het niet meer.

Joyce nodigde mij uit om eens langs te komen voor een intake / advies gesprek. Ze adviseerde mij een peeling behandelingen. Na de eerste keer was mijn huid  al gelijk rustiger. Met de aanvullende producten voor thuis en de peelings is mijn huid veel rustiger geworden en zijn de onzuiverheden weg. Met de goede kennis en fijne adviezen heb in geen moment spijt gehad om bij Joyce deze behandeling te starten.

Het voelt fijn en veilig als je weet dat er met zorg naar je huid gekeken wordt.

Nathalie

Als huidtherapeut zie ik veel verschillende soorten acne en behandel ik dit succesvol. De behandeling bestaat niet alleen uit het weghalen van de onzuiverheden, maar ook de thuisverzorging is van groot belang om acne onder controle te krijgen.

Weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak via onderstaande link

Reserveer jou advies gesprek!

Tips bij acne!

1. Reinig dagelijks 2x de huid.

DO: het reinigen van de huid is een belangrijke stap, omdat dit vet, vuil en eventuele make-up van de huid verwijderd. Wanneer dit op de huid blijft zitten ontstaat er een opeenstapeling van huidcellen, vuil, zonnebrand en/of make-up die de poriën verstoppen en onzuiverheden kunnen verergeren.

DON’T : overmatig de huid reinigen met agressieve, veelal schuimende producten. Deze zorgen ervoor dat je huid te veel uitdroogt en meer talg gaat aanmaken.

2. Exfolieer regelmatig de huid. Weet je nog? Door de opstapeling van dode huidcellen raakte de talgklieruitgang verstopt.

DO: door regelmatig de dode huidcellen van de huid te verwijderen voorkom je dat de talgklieruitgang verstopt raakt. De frequentie en het product is afhankelijk van je huidtype en huidbehoefte.

DON’T: exfolieer niet te agressief of te vaak. Dit kan de huid beschadigen en zorgt veelal voor meer talg aanmaak.

Blog huidtype en huidbehoefte

3. Zoek passende huidproducten.

DO: onderzoek welke producten bij jouw huidtype en huidbehoefte passen. Kom je er niet uit, vraag advies. LET OP: Wanneer je last hebt van onzuiverheden heb je niet altijd een vette huid.

DON’T: last van een trekkerige huid, kies dan niet voor uitdrogende producten.

DON’T: breng geen tandpasta aan op een puistje. De menthol in deze producten kunnen erg irriterend zijn voor de huid. Pak liever een aanstip product of een masker tegen onzuiverheden.

4. Wees consequent!

DO: heb je geen last meer van onzuiverheden? Het geheim van een gezonde huid is een consequente en effectieve huidverzorgingsroutine.

DON’T: stoppen met producten. Gedurende de tijd zullen er weer meer onzuiverheden ontstaan.

Lees hier welke basisproducten daar voor nodig zijn!

5. Blijf van je huid af!

DO: laat je huid zoveel mogelijk met rust. Knijp zo min mogelijk puistjes uit en ja ik ben reëel. Word je wakker met een grote witte puist en kun je hem echt niet laten zitten. Prik deze dan heel voorzichtig in met een STERIELE naald en druk hem heel voorzichtig uit. Kun je er vanaf blijven? Kom er dan ook zeker niet aan.

DON’T: continu je huid manipuleren. Ik weet hoe lastig dit is… Maar continu puistjes en mee-eters uitknijpen zorgt ervoor dat je huid onrustiger wordt. Verkeerd je puistjes uitdrukken kan ervoor zorgen dat talg verder de huid ingedrukt wordt en verergerd je ontsteking. Daarnaast kan het verkeerd uitdrukken littekens veroorzaken.

Conclusie: Blijf van je huid af dit voorkomt grotere ontstekingen en littekens!

6. Pas op met de zon.

DO: blijf doorgaan met de huidverzorgingsroutine en vergeet de SPF niet! De zon zorgt voor tijdelijke verbetering van acne. Dit komt doordat de zon en/of zonnebank de huid uitdroogt. Op langer termijn verergerd de zon acne. De zon verdikt namelijk de huid, en weet je nog… Wanneer de huid verdikt is en de uitdrogende factor van de zon weg is, hoopt talg zich gemakkelijk op en komen ontstekingen terug.

DON’T: ga niet zonnebakken. De zon heeft veel negatieve effecten! Je wilt later geen pigmentvlekken, lijntjes, rimpels of huidkanker krijgen.

7. Let op je eigen voedingspatroon.

DO: volg een gezonde levensstijl. Eet voldoende groente en fruit. Helaas is voeding een lastige factor om te onderzoeken binnen de wetenschap. Dit komt omdat iedereen anders reageert op voeding. Voedingsstoffen die mogelijk een negatieve invloed kunnen hebben zijn varkensvlees, zuivel en producten die veel snelle suiker bevatten (hoge glycemische index). Heb je het gevoel dat bepaalde voedingsstoffen acne verergeren vervang deze voor gelijkwaardige producten. Ook een orthomoleculair therapeut kan je hierbij helpen.

8. Controleer je medicatie gebruik.

DO: controleer je medicatie. Sommige medicatie kan bij langdurig gebruik acne veroorzaken. Afhankelijk hoe jouw lichaam reageert kan bepaalde anticonceptie acne verergeren. Ervaar je dit? Overleg met je huisarts wat mogelijk is.

DON’T: zomaar stoppen met medicatie.

9. Gebruik geschikte make-up.

DO: cosmetica op basis van water of minerale make-up.

DON’T: cosmetica op olie basis. Dit kan de huid verstoppen.

10. Heb geduld met het starten van nieuwe producten en behandelingen.

DO: gebruik producten zoals je geadviseerd is en geef het minimaal 6-8 weken de tijd.

DON’T: werken de producten niet of heb je het idee dat het de acne verergerd. Stop niet meteen, neem contact op met je therapeut, overleg en stap niet zomaar over op iets anders. Huidverzorging is net als trainen. Je hebt helaas ook niet zomaar je ‘summer body’. Ook hier werk je naar toe 😉

Ingrediënten die een positieve werking hebben bij acne:

 • Salicylzuur – Lost talg op, exfolieert de huid, verminderd roodheid en werkt ontstekings- en bacterie remmend.
 • Glycolzuur – Verwijderd dode huidcellen, stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur (goed voor de trekkerige acne huid) en verminderd ontstekingen.
 • Niacinamide (Vitamine B) – Het zorgt dat de ontstekingsreactie afneemt, de talgproductie omlaag gaat, kalmeert de huid, versterkt de huidbarrière en verminderd vochtverlies.
 • Retinol (vitamine A) – Verminderd de ontstekingsreactie en zorgt voor een gezonde celdeling.
 • Overige natuurlijke ingrediënten met een talg regulerend, ontsteking en/of bacterie remmende werking: zoethout wortel extract, tea tree (hoge concentraties kunnen irriterend zijn) en havermout

Selecteer gemakkelijk jouw huidbehoefte op de webshop en shop jouw nieuwe favoriete producten

Informatie uit deze blog is afkomstig van:

NHG-standaard Acne

Ingrediënten cursus van Huyd

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Roerdompstraat 4 | 3471 XM Kamerik

Email Info@skin-power.nl