fbpx

Beenvaten

Mooie gladde benen die egaal van kleur zijn is voor veel mensen een schoonheidsideaal. Helaas ervaren veel mensen vaataandoeningen op hun benen, wat kan leiden tot klachten, ongemak en schaamte. Een vaatbehandeling kan helpen zichtbare beenvaatjes te verminderen. Lees verder wat Skin Power in Woerden voor jou kan betekenen. 

Beenvaten

Wat zijn beenvaten? 

Beenvaten, ook wel bekend als spataders of varices, zijn (kleine) verwijde aderen net onder de huid. Je kunt beenvaatjes herkennen aan de rode, paarse of blauwe kleur. Ze zitten, zoals de naam het zegt, op de benen. De aanwezigheid, grootte en hoeveelheid van de vaten verschillen per persoon.

Soorten beenvaten

Beenvaten is een gemakkelijke term die in de volksmond wordt gebruikt om zichtbare aderen op je benen aan te duiden. Er zijn echter twee belangrijke soorten te onderscheiden, namelijk besemreiser aderen en spataders. 

Besemreiser, ook wel bekend als takkenbosvenen of berkentakjes, zijn de allerkleinste spataderen. Het zijn hele dunne tot middelgrote aders met vele vertakkingen. Ze zijn vaak roodpaars of blauw van kleur. Besemreis varices presenteren zichzelf in een lijn- of stervorm. Deze variant geeft geen lichamelijke klachten, maar kunnen er ontsierlijk uitzien. 

Spataderen, ook wel bekend als varices, lopen als dikke kabels over de benen. Ze ontstaan uit de twee grote beenvaten: de Vena Saphena Magna (VSM) en de Vena Saphena Parva (VSP). Spataderen kunnen lichamelijke klachten geven, zoals een zwaar en vermoeid gevoel in de benen, rusteloze benen en vochtophopingen rond de enkels. 

Wat is de oorzaak van beenvaten?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen bij het ontwikkelen van beenvaatjes, namelijk:

  • erfelijkheid
  • hormonale veranderingen
  • zwangerschap
  • overgewicht
  • langdurig staan of zitten

In de beenvaten functioneren de kleppen in de vaten dan niet meer goed. De kleppen zorgen er normaal voor dat bloed niet terug kan stromen, maar wanneer ze niet goed functioneren stroomt het bloed terug naar beneden onder invloed van de zwaartekracht. Hierdoor verwijden aders plaatselijk en ontstaan er spataders. 

Hoe kunnen beenvaten behandeld worden? 

Afhankelijk van hoe de beenvaten eruitziet wordt een onderzoek en behandeling gestart. Wanneer het gaat om besemreis varices kunnen deze behandeld worden met lasertherapie bij een huidtherapeut, bijvoorbeeld bij Skin Power. Bij grote spataderen is het raadzaam om langs de huisarts te gaan en te vragen om een duplexonderzoek. Hierbij wordt het diepere vaatstelsel onderzocht. Mogelijke behandelopties zijn wegspuiten (scleroseren) of strippen (convolutectomie) bij een fleboloog. 

Hoe verloopt een laserbehandeling voor beenvaten bij Skin Power?

Voorafgaand aan de behandeling vindt er een consult plaats. Ik bekijk en beoordeel de beenvaten. Als de beenvaten geschikt zijn om te behandelen krijg je uitleg over de behandeling, inclusief de voor- en nazorg. Tijdens de behandeling wordt met de ClarityII ND:YAG 1064nm laser gewerkt. De geconcentreerde lichtstralen richten zich op de rode kleur van het bloed, waardoor de eiwitten stollen en er geen bloed meer door het vat kan lopen. Het lichaam ruimt dit vat in de weken na de behandeling op. Lees hier meer over de vaatbehandeling

Thuisbehandeling voor beenvaten

Het definitief verwijderen van beenvaten kun je thuis niet doen. Om te voorkomen dat de beenvaten erger worden kun je compressiekousen dragen. Deze zijn vrij verkrijgbaar, maar je kunt ze ook laten aanmeten bij een oedeemtherapeut. Met het dragen van deze speciale kousen ondersteun je de dieper gelegen aderen, waardoor de kans op nieuwe beenvaatjes kleiner wordt. 

Resultaat beenvaten voor en na

Het uiteindelijke resultaat varieert en is afhankelijk van de grootte en diepte van de vaatjes. De meeste mensen ervaren een duidelijke vermindering van zichtbare beenvaatjes.

Kosten van beenvaatjes laseren

De prijs van een vaatbehandeling varieert en is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Je vindt de actuele tarieven hier. Tijdens een consult ontvang je een op maat gemaakt behandelplan met een kostenoverzicht.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl