fbpx

Couperose

Ons lichaam bestaat uit duizenden kleine bloedvaatjes. Soms kunnen die kleine bloedvaatjes meer zichtbaar worden. Als er meerdere rode vaatjes te zien zijn in het gezicht, spreek je van couperose. Couperose kan als storend ervaren worden. Gelukkig is couperose goed te behandelen. Lees verder om meer te weten te komen over couperose. 

Couperose

Wat is couperose?

Couperose is een huidconditie die veel voorkomt. Je herkent couperose aan de opvallende rode adertjes die zichtbaar zijn op het gezicht. Deze adertjes komen meestal op de wangen en neus voor. Ze ontstaan door permanente verwijding van kleine bloedvaatjes net onder de huid. Hoewel couperose vaak onschuldig is, kan het cosmetisch storend zijn. 

Wat is de oorzaak van couperose?

De exacte oorzaak van couperose is niet geheel duidelijk. We gaan ervan uit dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt. De sterkte van de vaatwanden is namelijk erfelijk bepaald. Daarnaast zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van couperose of gesprongen vaatjes, namelijk extreme tempratuur(verschillen) en blootstelling aan UV-straling. Andere mogelijke oorzaken of triggers zijn stress, het eten van scherp gekruid voedsel, alcohol, bepaalde medicatie en hormonale veranderingen.

Couperose in het gezicht

Meestal verschijnen de eerste uitgezette vaatjes vanaf de leeftijd van 30 jaar. De rode adertjes zijn vaak het meest zichtbaar op het gezicht, met name op de wangen en neus. De bloedvaatjes variëren in dikte en hoeveelheid. Ze zijn lichtroze tot dieprood van kleur. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Hoe herken je couperose?

De diagnose wordt vaak met het blote oog gesteld omdat couperose heel herkenbaar is door de zichtbare, rode bloedvaatjes. Daarnaast kun je het testen door met je vingertop het vaatje in te drukken. Deze verdwijnt vervolgens even en na een paar tellen is het vaatje weer volledig terug. De uitgezette bloedvaatjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk. Het is belangrijk om couperose te onderscheiden van rosacea. Bij rosacea komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen. Lees hier meer over de huidaandoening rosacea

Wat is het beloop van couperose?

Couperose is een vaataandoening die niet vanzelf overgaat. Het kan jaren stabiel blijven, maar soms ook uit het niets uitbreiden. 

Behandeling couperose

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het behandelen van couperose. Een populaire en effectieve methode is een behandeling met lasertherapie. Hierbij worden de rode bloedvaatjes verhit en vernietigd zonder de omliggende huid te beschadigen. Lees hier meer over de vaatlaserbehandeling

Een andere optie is elektrocoagulatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een klein naaldje die vervolgens in de huid warmte afgeeft. Dit is een goedkopere techniek, maar is ook gevoeliger voor complicaties.

Daarnaast kunnen bepaalde levensstijlaanpassingen, zoals het vermijden van triggers, helpen om de symptomen te beheersen.

Nazorg laserbehandeling bij couperose

Na de behandeling zal de huid rood gekleurd zijn en kan, maar hoeft niet, er een lichte zwelling in het gezicht optreden. Als er sprake is van een zwelling dan trekt deze binnen enkele dagen tot maximaal een week weg. Dit kan als nadeel gezien worden, maar als je rekening houdt met enkele dagen hersteltijd, heb je een zeer effectieve behandeling. 

Couperose crème en alternatieve behandelingen

Naast laserbehandeling zijn er ook verschillende crèmes beschikbaar die ontwikkeld zijn voor couperose. Crèmes komen echter niet zo diep in de huid en kunnen de verwijde vaten daarom niet elimineren. Als er sprake is van rosacea of een verstoorde huidbarrière kunnen crèmes wel effectief zijn. Een alternatieve behandeling is camouflagetherapie door middel van een groene concealer of een speciale foundation. Hierbij worden de verwijde vaten niet behandeld, maar kun je ze dagelijks of bij speciale gelegenheden camoufleren, waardoor de couperose niet of minder zichtbaar is. 

Wat kun je zelf aan couperose doen? 

Probeer zoveel mogelijk factoren en triggers te vermijden die invloed kunnen hebben om nieuwvorming. Bescherm je bijvoorbeeld tegen zonlicht of tempratuurwisselingen. Matig daarnaast de inname van alcohol en pittig gekruid eten. 

Couperose verwijderen bij Skin Power in Woerden

Bij Skin Power wordt gebruik gemaakt van de nieuwste generatie vaatlaser om optimaal resultaat te garanderen. Ik werk met de ND:YAG laser op de ClarityII van Lutronic. De golflengte van een ND:YAG laser zit op 1064nm en heeft veel opname in de rode kleur van het bloed. Hierdoor is het een uitstekende keuze om roodheid en vaatjes te behandelen. Lees hier meer over de vaatlaserbehandeling

Couperose behandeling kosten en vergoeding

De kosten van een couperose behandeling variëren en zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening, het behandelgebied en het aantal benodigde sessies. Bekijk de actuele tarieven hier. Een behandeling kan mogelijk (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekering vanuit de aanvullende zorgverzekering (camouflagetherapie met behulp van laser). Het is raadzaam om bij jouw zorgverzekering te informeren of je hier recht op hebt. 

Couperose behandeling ervaringen

Ervaringen met couperose behandelingen zijn verschillend en zijn vooral afhankelijk van de hoogte van de pijngrens. Doordat de behandeling redelijk snel resultaat geeft is de gevoeligheid van de behandeling volgens de meeste cliënten goed te verdragen.

Resultaten couperose behandeling: voor en na foto

Voor het verwijderen van couperose ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres. 

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken over de couperose. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Deze is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. Het uiteindelijke resultaat is een egalere huid met minder zichtbare rode adertjes. Veel cliënten zien een duidelijke verbetering in hun uiterlijk en geven aan dat de huid egaler en rustiger oogt. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl