fbpx

Spider naevus

Stoor jij je aan een rood plekje op de huid? Mogelijk gaat het hierbij om een spider naevus. Dit is een goedaardige en onschuldige vaatafwijking die goed te  behandelen is met een vaatlaser. Lees verder voor meer informatie. 

Spider-naevi

Wat is een spider naevus?

Een spider naevus, ook wel bekend als een spinnenkopje, is een klein, rood plekje op de huid dat vaak voorkomt bij kinderen en volwassenen. Deze laesie heeft een centraal punt van waaruit kleine bloedvaatjes uitstralen. Het lijkt daarom dus op een spinnenweb. Wanneer je de laesie indrukt verdwijnt deze. Bij het loslaten vullen de vaatjes zijn onmiddellijk weer met bloed. Spider naevi kunnen overal op het lichaam verschijnen, maar komen vooral voor op het gezicht, de nek en de armen. Wanneer ze in het gezicht voorkomen kan iemand dit als storend ervaren vanwege de zichtbaarheid. 

Spider naevus bij kinderen

Een spider naevus bij een kind is meestal geen reden tot zorg. Deze huidafwijking kan spontaan verschijnen en ook weer verdwijnen, vooral tijdens periodes van snelle groei of hormonale veranderingen. Een spider naevus in het gezicht kan echter cosmetisch storend zijn en daarom soms om een behandeling vragen. 

Oorzaak van een spider naevus 

De precieze oorzaak van een spider naevus is onduidelijk. Een spider kan plotseling ontstaan op een plek in de huid en kan mogelijk veroorzaakt worden door de volgende factoren:

  • Zon, tempratuurwisselingen, stress en alcohol. Deze factoren hebben één ding gemeen en dat is dat ons bloed sneller gaat stromen. Dit heeft invloed op de verwijding van kleine bloedvaatjes in de huid. 
  • Hormonale factoren.
  • Chronische leverziekte of auto-immuunziekten. Bij deze aandoeningen zitten de spider naevi met name verspreid over de borst en bovenarmen. 

Kun je een spider naevus zelf verwijderen? 

Ik hoor wel eens dat mensen een spider naevi zelf willen verwijderen. Dat raad ik echt af. Het zelf verwijderen of inprikken leidt tot verwonding, bloedingen en in het ergste geval infecties en littekens. Een spider naevus kan alleen verwijderd worden als het verwijde bloedvat professioneel behandeld wordt, door bijvoorbeeld een huidtherapeut. 

Spider naevus verwijderen

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor de behandeling van een spider naevi. Een populaire en effectieve methode is  lasertherapie. Bij laseren worden de rode bloedvaatjes verhit en vernietigd zonder dat de omliggende huid beschadigd wordt. Lees hier meer over de vaatlaserbehandeling

Een andere optie is elektrocoagulatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een klein naaldje die vervolgens in de huid warmte afgeeft. Dit is een goedkopere techniek die ook complicatiegevoeliger is.

Naar de huisarts met een spider naevus?

De beoordeling of het gaat om een spider naevus kan gedaan worden met het blote oog. Een bezoek aan de huisarts is daarom niet nodig. Vaak is dit wel de eerste stap die iemand neemt. De huisarts kijkt om welk type laesie het gaat en kan advies geven over de behandelmogelijkheden. Vaak beschikt een huisarts niet over de behandelmogelijkheden en verwijst hij/zij door naar een huidtherapeut. 

Spider naevus crème en alternatieve behandelingen

Naast de laserbehandeling zijn er ook verschillende crèmes beschikbaar tegen roodheid. Deze crèmes komen echter niet zo diep in de huid en kunnen ze de verwijde vaten niet elimineren. Wanneer er sprake is van rosacea of een verstoorde huidbarrière kunnen crèmes wel effectief zijn. Een alternatieve behandeling is camouflagetherapie door middel van een groene concealer of speciale foudation. Hierbij worden de verwijde vaten niet behandeld, maar kun je dagelijks of bij speciale gelegenheden de laesie te camoufleren, waardoor het niet of minder zichtbaar wordt. 

Spider naevus behandeling bij Skin Power in Woerden

Bij Skin Power gebruik ik de nieuwste generatie vaatlaser om optimaal resultaat te garanderen. Ik werk met de ND:YAG laser op de ClarityII van Lutronic. De golflengte van een ND:YAG laser zit op 1064nm en heeft veel opname in de rode kleur van het bloed. Hierdoor is het een uitstekende keuze om roodheid en vaatjes te behandelen. Lees hier meer over de vaatlaserbehandeling

Wat zijn de kosten voor het verwijderen van een spider naevus? 

De prijs van een vaatbehandeling varieert en is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Je vindt de actuele tarieven hier. Tijdens het eerste consult ontvang je een op maat gemaakt behandelplan met een kostenoverzicht. Een behandeling kan mogelijk (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekering vanuit de aanvullende zorgverzekering (camouflagetherapie met behulp van laser). Het is raadzaam om bij jouw zorgverzekering te informeren of je hier recht op hebt. 

Resultaten spider naevus behandeling: voor en na foto

Voor het verwijderen van spider naevi ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres. 

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken over de spider naevi. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Deze is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. Het uiteindelijke resultaat is minder zichtbare rode adertjes. Veel cliënten zien een duidelijke verbetering in hun uiterlijk en geven aan dat de huid egaler en rustiger oogt. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl