fbpx

Rosacea

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening. De huidaandoening ziet er bij iedereen anders uit en kan soms een uitdaging zijn om te behandelen. Lees hier meer over rosacea. 

Rosacea-gezicht

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidziekte die vooral voorkomt in het gezicht, met name op de wangen en neus. Deze aandoening wordt gekenmerkt door roodheid, zichtbare bloedvaatjes en soms bultjes of puistjes. Rosacea komt vaak voor bij volwassenen met een licht huidskleur. Voornamelijk vrouwen hebben er last van. De klachten ontstaan meestal na het 30e levensjaar.

Symptomen van rosacea

Het is belangrijk om rosacea niet te verwarren met acne. Hoewel de kenmerken van beide huidaandoeningen overeenkomen, zijn de benadering en behandeling  echter heel verschillend. De zichtbare symptomen van rosacea variëren van persoon tot persoon. Meestal zie je roodheid op de wangen, die doorloopt over de neusrug, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. We noemen dit ook wel een vlindervormige roodheid. Ook kunnen er rode opgezette oppervlakkige bloedvaatjes zichtbaar zijn. Dit wordt ook wel couperose genoemd. 

Is de rosacea verder gevorderd, dan kan er sprake zijn van ontstekingen. Je ziet dan rode bultjes en gelige puistjes op de huid. In tegenstelling tot bij acne, zie je bij rosacea  weinig mee-eters. Als er veel bultjes en puistjes aanwezig zijn ontstaat er soms zwelling in het gezicht. Behalve de zichtbare symptomen kun je ook last hebben van een branderig of stekend gevoel in de huid. Rosacea is niet besmettelijk. 

Andere vormen van rosacea kunnen een verdikking van de neus (phymateuze rosacea) zijn of irritatie aan de ogen (oculair rosacea). 

Hoe verloopt rosacea? 

Over het algemeen begint rosacea met het plotseling ontstaan van roodheid op de wangen en neus. Dit kan zich later uitbreiden naar de kin en het voorhoofd, ook wel ‘flare-ups’ of blozen genoemd. Na verloop van tijd wordt de roodheid steeds donkerder, soms zelfs een beetje paarskleurig, en trekt de roodheid minder snel tot niet weg. Daarbij worden verwijde bloedvaatjes zichtbaar op de huid. Als rosacea niet behandeld wordt, kan de conditie van de huid achteruitgaan en deze droog aanvoelen met plaatselijk schilfering. Vervolgens kunnen er bultjes en puistjes ontstaan. In extreme gevallen kunnen er verdikkingen op de neus zichtbaar worden of irritatie aan de ogen optreden. 

Hoe ontstaat rosacea?

Over de precieze oorzaak van rosacea is nog veel onduidelijk. In de literatuur wordt er gesproken over een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem en de aanwezigheid van de demodexmijt die mogelijk een rol kunnen spelen. Wel is er inmiddels een lange lijst met triggers die rosaceaklachten kunnen verergeren.

Wat zijn triggers voor rosacea?  

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het verder ontwikkelen en opvlammen van rosaceaklachten, zoals: 

  1. Klimaatomstandigheden zoals uv-licht, warmte, vocht, kou en wind.
  2. Voedingsmiddelen zoals alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en pittige kruiden.
  3. Overgroei van de demodexmijt.
  4. Stress en emoties zoals woede, angst of schaamte.
  5. “Ruwe” schoonheidsbehandelingen zoals scrubben, bindweefselmassage en microdermabrasie-behandelingen.
  6. Huidverzorging waarbij er irriterende ingrediënten aanwezig zijn, zoals alcohol en menthol.
  7. Roken.
  8. Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen.

Bovenstaande factoren kunnen zorgen voor verwijding van de bloedvaten met soms rode bultjes als gevolg. Om opvlammingen van rosacea te voorkomen is het belangrijk om triggers te leren kennen en zoveel mogelijk te vermijden. Per persoon kunnen triggers verschillend zijn. 

Wat is het verschil tussen rosacea en couperose? 

In de volksmond wordt rosacea ook weleens couperose genoemd, maar dit is niet juist. Couperose verwijst specifiek naar de oppervlakkige zichtbare bloedvaatjes. Bij couperose blijven kenmerken als puistjes en bultjes uit. Rosacea daarentegen is een bredere aandoening die gepaard kan gaan met een slechte huidconditie, ontsteking en branderig gevoel op de huid. Lees hier meer over couperose.

Behandeling van rosacea 

Omdat rosacea per persoon kan variëren is het extra belangrijk dat er een behandelplan op maat samengesteld wordt. Afhankelijk van wat er zichtbaar is op de huid kan er gekozen worden voor een product advies, LED therapie, een milde peeling of een laserbehandeling. Lees hier meer over de behandelmogelijkheden bij rosacea

Resultaten rosacea behandeling: voor en na foto

Voor het behandelen van rosacea ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres. 

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken over de couperose. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Deze is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. Het uiteindelijke resultaat is een egalere huid met minder zichtbare rode adertjes. Veel cliënten zien een duidelijke verbetering in hun uiterlijk en geven aan dat de huid egaler en rustiger oogt. 

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl