Roodheid
Veel mensen kennen het: roodheid in hun gezicht of op het lichaam. Vaak ontstaat deze roodheid door inspanning of emoties. Anders wordt het als roodheid continu aanwezig is en steeds opvallender wordt. Dit kan als storend worden ervaren. In de huidzorg wordt blijvende roodheid gezien als onderdeel van vaatafwijkingen. Op deze pagina lees je meer over roodheid. Staat jouw roodheid er niet tussen, neem dan gerust contact op om samen te kijken wat Skin Power voor jou kan betekenen.
Wat is een rode huid?
Roodheid is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Het kan variëren van tijdelijke roodheid, door infectie, irritatie of allergieën, tot blijvende roodheid, zoals bij couperose. Ook kan er sprake zijn van een chronische huidaandoening zoals rosacea of eczeem. Andere oorzaken van een rode huid kunnen zijn: zonnebrand, hormonale veranderingen, bepaalde medicatie en (emotionele) stress.
Hoe ontstaat een rode huid?
Een rode huid kan ontstaan door een verstoorde huidbarrière, een reactie op een product of situatie, maar ook verwijde bloedvaatjes kunnen roodheid veroorzaken. Soms gaat een rode huid gepaard met jeuk, schilfering en soms met pijn. Belangrijk is de onderliggende oorzaak te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen geven. Verder op deze pagina licht ik verschillende vaataandoening toe.
Plotseling ontstaan van rode vlekken in het gezicht
Wanneer er plotseling rode vlekken in het gezicht ontstaan kan dit wijzen op een allergische reactie of acute huidirritatie. Deze roodheid kan gepaard gaan met een branderig gevoel, jeuk of zwelling. Belangrijk is om te achterhalen om wat voor reactie het gaat. Wanneer het om een allergische reactie gaat is het belangrijk om een arts in te schakelen, zodat de juiste behandeling ingezet kan worden. Acute roodheid kan ook ontstaan door een overgevoelige reactie op een product of voedingsmiddel, stress of overspannenheid. Hierbij gaat het waarschijnlijk urticaria. In veel gevallen trekt dit binnen enkele uren of dagen weg. Lees hier meer over urticaria.
Een huid met couperose herken je aan de aanwezigheid van meerdere kleine, verwijde bloedvaatjes (teleangiëctasieën) op de huid. Deze bloedvaatjes kunnen variëren in dikte. Ze liggen dicht onder het huidoppervlak en komen met name voor in het gezicht op de wangen en neus. Een rode neus of wangen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder extreme tempraturen (warm of koud) en alcoholgebruik. Lees hier meer over couperose.
Spider naevus is een kleine stervormige rode vlek die ontstaat door een cluster aan kleine, verwijde bloedvaatjes net onder de huid. Het middelpunt van de plek is meestal iets verhoogd en vanuit daar stralen kleine vaatjes uit, wat het uiterlijk van een spinnenweb geeft. Een spider naevus wordt op dezelfde manier behandeld als couperose. Lees hier meer over een spider naevus.
Teleangiëctasieën
Teleangiëctasieën zijn kleine, verwijde bloedvaatjes die zichtbaar zijn op het huidoppervlak. Zijn het veel bloedvaatjes bij elkaar dan spreken wij van couperose. Teleangiëctasieën kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden het meest gezien op het gezicht, benen, en borst. Ze verschijnen vaak als rode of paarse lijnen en kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder aanleg, zonneschade en bepaalde medische aandoeningen. De vaatjes worden hetzelfde behandeld als couperose.
Een venous lake is een donkerblauwe tot paarse, bolvormig bultje die meestal op de lippen voorkomt. Deze vaatafwijking wordt veroorzaakt door verwijding van kleine bloedvaatjes en is meestal pijnloos. Venous lakes zijn goedaardig en vormen geen gezondheidsrisico, maar kunnen cosmetisch storend zijn. Lees hier verder over een venous lake.
Angiomen zijn goedaardige gezwellen die bestaan uit kleine bloedvaten. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden vaak gezien op de romp en armen. Een veelvoorkomende vorm is een kersenangioom, dat eruitziet als een kleine, rode of paarse bult. Angiomen zijn meestal onschuldig en pijnloos, maar kunnen worden verwijderd als ze cosmetisch storend zijn of bloeden. Lees hier meer over angiomen.
Rosacea is een chronische huidaandoening die roodheid in het gezicht veroorzaakt. Dit beeld gaat vaak gepaard met ontstekingen, zoals bultjes, puistjes en een slechte huidconditie. De slechte huidconditie kan klachten geven zoals jeuk of een branderig gevoel op de huid. Naast roodheid kunnen er ook zichtbare bloedvaatjes aanwezig zijn. De exacte oorzaak van rosacea is onbekend. Lees hier meer over rosacea.
Geïrriteerde huid met roodheid en schilfers
Een geïrriteerde huid kan rood of roze van kleur zijn. Daarnaast ziet de huid er vaak droog, schilferig en kwetsbaar uit. Deze symptomen kunnen een teken zijn van een slechte huidconditie. De irritatie kan ontstaan door overmatige blootstelling aan bijvoorbeeld omgevingsfactoren, irriterende stoffen in cosmetica of andere producten. De oorzaak hiervan is niet altijd te achterhalen. Een persoonlijk opgesteld behandelplan is hierbij erg belangrijk om de conditie van de huid te verbeteren en aan te sterken.
Diffuse roodheid
Een diffuse roodheid herken je aan een algemene, gelijkmatige roodheid van de huid, zonder duidelijke individuele vaatjes of uitslag. Hierbij gaat het veelal om onzichtbare verwijde bloedvaten die wat dieper in de huid liggen en roodheid aan het huidoppervlak veroorzaakt. Het komt vaak voor op het gezicht en kan verergerd worden door externe triggers zoals temperatuurveranderingen en huidverzorgingsproducten.
Beenvaten, zoals spataderen, zijn verwijde bloedvaten die zichtbaar worden op de benen. Hierbij werken de kleppen in de vaten niet meer goed en stroomt het bloed, door de zwaartekracht, terug naar beneden. Zo wordt de ader zichtbaar. Spataderen kunnen zichtbaar zijn als rode, paarse of blauwe lijnen. De kleinere rode en paarse aders zijn met de laser te behandelen. Bij blauwe aders die op de huid liggen en waar je pijn van kan ervaren, is het belangrijk om contact op de nemen met de huisarts en langs een fleboloog te gaan. Lees hier meer over beenvaten.
Roodheid in het gezicht verminderen: tips, adviezen en behandelmogelijkheden
Er zijn verschillende manieren om roodheid in het gezicht te verminderen. Allereerst is het belangrijk om te weten waar de roodheid vandaan komt en om wat voor vaatafwijking het gaat. Dit wordt bij Skin Power gedaan tijden het eerste consult. Tijdens dit consult worden er, indien de vaataandoening op het gezicht zit, foto’s gemaakt in de Observ520X. Hiermee wordt er dieper in de huid een kijkje genomen en wordt de huidconditie bekeken. Vanuit hier kan er een goed advies gegeven worden met wat jouw huid nodig heeft. Dit kan zijn een laserbehandeling, LED therapie of een productadvies.
Duidelijk zichtbare bloedvaten op het gezicht of lichaam kunnen behandeld worden met lasertherapie. Bij Skin Power maak ik als huidtherapeut gebruik van de nieuwste generatie vaatlaser om een optimaal resultaat te garanderen. Ik werk met de ND:YAG van de ClarityII. De golflengte van een ND:YAG laser zit op 1064nm en heeft veel opname in de rode kleur van het bloed. Hierdoor is het een uitstekende keuze om roodheid en vaatjes te behandelen. Lees hier meer over de vaatlaser behandeling.
LED therapie is ook wel bekend als rood licht therapie of Low-Level-Light therapie. LED therapie kan bijdragen aan het herstel van weefsel, het verminderen van ontstekingen en bevorderen de algehele gezondheid van de huid. Op deze pagina vertel ik meer over de werking van LED therapie.
Productadvies
Wanneer de huidbarrière niet goed functioneert is het belangrijk om een productadvies op maat te krijgen. Door middel van verschillende producten, bijvoorbeeld een milde reiniging, herstellend serum of crème, kan de huidbarrière hersteld worden. Hierdoor hebben invloeden van buitenaf minder kans om te irriteren. Klachten zoals een droog, trekkerig of branderig gevoel verdwijnen en de roodheid van de huid neemt af.
Resultaten roodheid behandeling: voor en na foto
Voor het verwijderen van roodheid ben je bij Skin Power in Woerden aan het juiste adres.
Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid gesproken over de roodheid van je huid en wordt deze ook onderzocht. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Afhankelijk van de vaataandoening zijn er meerdere behandelingen nodig om tot het gewenste eindresultaat te komen. Op de voor en na foto’s zie je vaak een duidelijk verschil.
Shop onze producten
Meer informatie of direct een afspraak maken?
Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag
Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden
Email Info@skin-power.nl