fbpx

Rosacea

Heb jij last van roodheid in het gezicht en een gevoelig of branderig gevoel? Mogelijk heb jij last van rosacea. Lees hier meer over de huidaandoening

Acne-huidirritatie-huidprobleem

Wat is rosacea?

Rosacea, ook wel bekend als acne rosacea, is een chronische inflammatoire (ontsteking) huidaandoening in het gelaat. De aandoening wordt vaak gekenmerkt door (diffuse) roodheid, zichtbare bloedvaten en/of puistjes in het gezicht. Er is sprake van terugkerende aanvallen van ‘flare-ups’ (blozen), waarbij de roodheid in het gezicht verergert en puistjes en bultjes zichtbaar kunnen zijn.  Rosacea komt het meeste voor bij personen (meestal vrouwen) tussen de 30 en 50 jaar met een licht huidtype. 

In de volksmond wordt rosacea ook weleens couperose genoemd, maar dit is niet juist. Bij couperose blijven kenmerken zoals puistjes en bultjes uit.

Hoe ontstaat rosacea?

De precieze oorzaak van rosacea is deels nog onbekend. De huidaandoening ontstaat geleidelijk en manifesteert zich vaak in het midden van het gezicht, inclusief de wangen, neus en kin.

Vaak wordt gezien dat de huidbarrière is aangetast, waardoor de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Hierdoor kunnen er ontstekingsreacties ontstaan in de huid. Daarnaast wordt er gesuggereerd dat een overgroei van de Demodex mijten kan leiden tot ontstekingsreacties. De aanwezigheid van de Demodex mijt is 20 keer hoger in een huid met rosacea dan in een ‘gezonde’ huid. De onderzoeken naar de exacte relatie lopen nog. 

Wat zijn de kenmerken van Rosacea

Bij het spreken over kenmerken van rosacea is het belangrijk de huidaandoening niet te verwarren met acne. De kenmerken komen namelijk overeen, echter de benadering en behandeling niet. De huid vertoont namelijk:

 • Rode plekken
 • Bultjes
 • Puistjes
 • Ontstekingen
 • Zichtbare vaatjes
 • Grove huidstructuur
 • Branderig en droog gevoel van de huid
Triggers van rosacea

Zoals aangegeven is de precieze oorzaak van rosacea nog deels onbekend. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van rosacea, zoals: 

 1. Klimaatomstandigheden zoals UV-licht, warmte, vochtigheid, koude en wind kan een aanval aan roodheid met soms zelfs rode bultjes veroorzaken.
 2. Alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en kruiden zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes, met meer roodheid als gevolg.
 3. Demodex mijt of een helicobacter pylori infectie verergeren de klachten.
 4. Stress en emoties zoals woede, angst of schaamte.
 5. Vermijd “ruwe” schoonheidsbehandelingen zoals scrubben, bindweefselmassage en microdermabrasie-behandelingen.
 6. Huidverzorging waarbij er irriterende ingrediënten aanwezig zijn, zoals alcohol en menthol.
 7. Roken verergert rosacea.
 8. Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen.

Om opvlammingen van rosacea te voorkomen is het belangrijk om triggers zoveel als mogelijk te voorkomen. Per persoon kunnen triggers verschillend zijn. 

 •  

Behandelmogelijkheden bij rosacea

Voor de behandeling van Rosacea ben je bij Skin Power aan het juiste adres. Behandelingen wordt eventueel in samenwerking met de huisarts uitgevoerd.

Tijdens een intakegesprek wordt uitgebreid besproken welke oorzaken mogelijk betrokken zijn bij rosacea. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt, welke is afgestemd op jouw klacht en huidconditie. De behandelingen en adviezen zijn erop gericht om de onzuiverheden te verminderen, onder controle te krijgen en de huidconditie te versterken.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl