fbpx

Wat kun je doen tegen acne?

Op deze pagina lees je meer over acne. Je vindt hier handige tips en effectieve behandelingen om acne te verminderen. 

acne-onzuiverheden

Wat te doen tegen acne

Acne is een huidaandoening vanuit de talgklieren. Je herkent acne aan onzuiverheden, zoals  puistjes en mee-eters. Bijna iedereen krijgt in de puberteit wel eens een puistje in het gezicht, op de borst, rug of schouders. Soms kunnen er ook littekens overblijven. 

Het aanpakken van acne klachten is voor iedereen weer anders. De behandeling is namelijk afhankelijk van het type acne, de ernst, oorzaak en daarnaast de huidconditie. 

Om acne te verminderen is het belangrijk om eerst te achterhalen waar de acne vandaan komt. Dit kunnen verschillende factoren zijn op de huid, maar ook medicatie, stress of leefstijl kunnen ervoor zorgen dat acne klachten ontstaan of verergeren. Lees hier meer over de ontstaanswijze van acne.  

Effectieve behandelingen bij acne

Als huidtherapeut begrijp ik dat acne een veelvoorkomend en vervelend probleem is waar veel mensen mee te maken hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om acne onder controle te krijgen en te behandelen.

Voor een effectieve aanpak van acne is het belangrijk om samen te kijken naar de mogelijk oorzaak. Het behandelplan bestaat vaak uit een combinatie van lokale behandelingen, medicatie en huidverzorgingsroutines, die doorgaans leiden tot positieve resultaten. Een behandeling kan bestaan uit het verwijderen van onzuiverheden  die aangevuld kan worden met een peeling, laser of rood licht therapie om de ontstekingen te remmen. Lees hier meer over de behandeling van acne. 

(thuis) Adviezen bij acne 

Er zijn online veel tips te vinden voor acne. Hierbij zal het één voor jou wel werken en het andere niet. Hieronder vind je een aantal praktische tips die je zelf kunt toepassen om acne klachten te verminderen.

  • Reinig je huid dagelijks twee keer.

Zorg ervoor dat er geen vet en vuil op je huid achterblijft, waardoor je huid kan verstoppen. 

  • Exfolieer de huid regelmatig.

Zorg ervoor dat overmatige dode huidcellen van de huid verwijderd worden door de huid regelmatig zacht te scrubben of producten met een zuur, zoals glycolzuur te gebruiken. Daardoor blijft de uitgang van talgklieren vrij. Dit voorkomt verstoppingen en dus onzuiverheden in de huid.

  • Niet uitknijpen of peuteren.

Continu puistjes of mee-eters uitknijpen kan ervoor zorgen dat de huid onrustiger wordt. 

  • Kies voor minerale make-up.

Make-up kan fijn zijn om plekjes te camoufleren. Sommige ingrediënten kunnen de huid verstoppen en zorgen voor meer onzuiverheden. Kies daarom voor minerale make-up.

  • Eet en drink gezond. 

Voeding blijft een lastige factor om te onderzoeken. Dit komt omdat iedereen anders reageert op voeding. Voedingsstoffen die een negatieve invloed kunnen hebben zijn varkensvlees, zuivel en producten met snelle suikers (hoge glycemische index). Probeer deze producten te vermijden en onderzoek op welke producten jij reageert.

  • Bescherm je huid tegen de zon. 

De zon zorgt voor tijdelijke verbetering van acne. Dit komt doordat de zon en/of zonnebank de huid uitdroogt. Op langere termijn verergert de zon acne. De zon verdikt namelijk de huid, en weet je nog… Wanneer de huid verdikt is en de uitdrogende factor van de zon weg is, hoopt talg zich gemakkelijk op en komen ontstekingen terug.

Hormonale acne te behandelen?

Bij hormonale acne worden onzuiverheden veroorzaakt door schommelingen in hormoonspiegels, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap of menopauze. De behandeling is erop gericht om onzuiverheden te verminderen en de huidconditie te verbetert, waardoor acne aanzienlijk verminderd kan worden. Helaas kan de directe oorzaak (hormonen) niet aangepakt worden van buitenaf, wat betekent dat bij een nieuwe hormoonschommeling de huid opnieuw talg zal produceren en onzuiverheden zullen ontstaan. Een onderhoudsbehandeling is dan mogelijk. Hormonale schommelingen kunnen ontstaan door stress of bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan eventueel onderzocht worden bij een orthomoleculair therapeut.

Acne bij volwassenen: wat kan ik hier tegen doen?

Acne bij volwassenen kan frustrerend zijn. Ik hoor je denken: ‘Ik ben toch geen puber meer…’.  Belangrijk om te weten is dat het behandeld kan worden. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en een persoonlijk behandelplan op te stellen, waarbij thuisproducten, een dieptereiniging in combinatie met een chemische peeling of laserbehandeling effectief kunnen zijn.

Acne op de rug een andere aanpak? 

Acne op de rug, ook wel bacne genoemd, kan net zo vervelend zijn als acne in het gezicht. Wat je kunt doen tegen acne op de rug: 

  1. Dagelijks je huid op de rug reinigen met een milde reiniger. 
  2. Regelmatig exfoliëren, ook wel bekend als scrubben, om dode huidcellen te verwijderen en verstoppingen te voorkomen. 
  3. Daarnaast kunnen lokale behandelingen zoals benzoylperoxide, salicylzuur of een chemische peeling helpen bij het verminderen van acne op de rug.

Wat te doen tegen acne littekens

Acne littekens kunnen een blijvend gevolg zijn van (ernstige) acne. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om acne littekens te verminderen, waaronder lasertherapie, microneedling en chemische peelings. Lees hier meer over het verwijderen van acne littekens. 

Behandeling tegen acne bij Skin Power

Als huidtherapeut bied ik effectieve oplossingen aan voor acne en andere huidproblemen. Skin Power in Woerden staat bekend om wetenschappelijk onderbouwde producten en behandelingen die de huid gezond en stralend maken. Met een combinatie van geavanceerde technologieën en natuurlijke ingrediënten biedt Skin Power op maat gemaakte oplossingen voor acne, waardoor je weer kunt genieten van een gezonde en egale huid. Lees meer over de behandeling van acne bij Skin Power

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Klik hier voor de algemene voorwaarden en privacy regeling van Skin Power.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag

Adres: Trasmolenlaan 12 | 3447 GZ Woerden

Email Info@skin-power.nl