Wat is het verschil tussen een schoonheidsspecialiste, huidtherapeut en dermatoloog?
Hi, leuk dat je mijn blog weer leest!
Vandaag wil ik het met jou hebben over drie prachtige beroepen die allemaal de focus hebben te werken met ons grootste orgaan, de huid.
Na het behalen van mijn diploma huidtherapie merkte ik dat weinig mensen in mijn omgeving wisten wat ik nou precies als huidtherapeut kan betekenen voor iemand. Ik kreeg veel vragen zoals ‘kun je dan iets meer als een schoonheidsspecialiste of gaat het beroep meer richting een dermatoloog?’ In deze blog ga ik de beroepen uitleggen en wat de verschillen en overeenkomsten zijn.
Om de beroepen helder in beeld te krijgen vind je hieronder de definitie van de drie beroepen:
Schoonheidsspecialiste
Een schoonheidsspecialiste is iemand die het gezicht van mensen verzorgt.
Huidtherapie
Een huidtherapeut werkt met patiënten met huidproblemen of huidbeschadigingen.
Dermatoloog
Een dermatoloog is een arts die huidziekten als specialisatie heeft en daarom ook vaak huidarts genoemd wordt. Een dermatoloog houdt zich bezig met aandoeningen van de huid, de nagels en het haar. Samen `huidziekten` genoemd.
schoonheidsspecialiste
Schoonheidsspecialiste is een MBO opleiding van 3 jaar. Het beroep schoonheidsspecialiste heeft geen beschermde titel. Na het behalen van de opleiding zijn er meerdere cursussen en opleiding te volgen om je kennis te verbreden.
Je bent vrij om een schoonheidsspecialiste te bezoeken. Tijdens behandelingen wordt de huid reinigt, gescrubd of gepeeld, onzuiverheden verwijderd, wenkbrauwen in model gebracht, een masker aangebracht en gemasseerd. De behandeling is erop gericht de huid te verzorgen en te ontspannen.
Schoonheidsspecialistes kunnen zich aansluiten bij de beroepsvereniging ANBOS en sinds kort is er een Skin register waar schoonheidsspecialistes zich kunnen inschrijven. Het Skin register is opgestart om de kwaliteit van schoonheidsspecialiste te waarborgen.
Huidtherapeut
Om jezelf huidtherapeut te mogen noemen moet je een 4-jarige HBO opleiding volgen. Als huidtherapeut heb je een beschermde titel en sta je ingeschreven in het wet big, artikel 34. Na de opleiding schrijf je je in bij het kwaliteitsregister paramedici (KP register) dit is een register die al je trainingen en cursussen bijhoudt. Je moet een bepaald aantal punten halen binnen 5 jaar om je te mogen herregisteren en je titel te behouden.
Je kunt de huidtherapeut vrij bezoeken of op verwijzing van de huisarts. Je kunt terecht bij een huidtherapeut wanneer je last hebt van een huidprobleem of klacht. Denk hierbij aan acne, verbeteren van je huidconditie, huidoneffenheden, huidveroudering, littekens, overbeharing, pigmentproblematiek, vaatproblematiek en oedeem. Het doel van iedere behandeling is om het huidprobleem of de huidklacht te verminderen.
De meeste huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor Huidtherapeuten (NVH). Behandelingen met medische indicatie worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar.
Dermatoloog
Om de titel dermatoloog te mogen dragen ben je even onderweg. Je begint met de 6-jarige opleiding geneeskunde om vervolgens nog een 5-jarige specialisatie te volgen. Na het behalen van de specialisatie ben je dermatoloog. Ingeschreven in de Wet BIG, artikel 3. Als dermatoloog dien je je ook bijscholing en cursussen te volgen om je titel te mogen behouden.
Een dermatoloog houdt zich bezig met het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen aan de huid, de nagels en het haar. Veel voorkomende klachten die een dermatoloog ziet zijn eczeem, psoriasis, soa’s, allergieën, jeuk en mogelijk kwaadaardige huidtumoren. Veelal klachten waarbij medicatie noodzakelijk is om de klacht te kunnen verminderen.
Je kunt een dermatoloog alleen bezoeken op verwijzing van de huisarts. Afspraken worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt gehad. Heb je nog vragen over de verschillende beroepen of zou je graag willen weten wat ik voor je kan betekenen?